Papa Bear- Cherish (1998)

Blijft jammer dat de eurorap,  een van die stromingen uit de 90’s, in Nederland vrij onderbelicht is gebleven. Ok, er was een uitschieter voor de Nederlandse June ‘Papa Bear’ Rollocks met ‘Cherish’, maar dat was het dan wel. De term eurorap heeft wel wat softs zul je denken. Is het ook, het is bekend als  melodic rap of  pop rap,  een meer radiovriendelijke vorm van rap, in de 90’s veelvuldig afkomstig uit Duitsland. O ja, het refrein. Dat is vaak een oude popklassieker dat er doorheen worden verwerkt.  Neem nu bijvoorbeeld Kool and the Gang .

Connecties

Het is niet echt de eerste act waar Papa Bear, een naam die hij aan zijn vrouw te danken heeft, aan denkt. Maar ach, het nummer ‘Cherish’ ligt toch in de studio.  Op aanraden van June’s zwager, Tony Cottura,  doet hij het toch. Dat is toch die gast die achter dat latere The Underdog Project zat? Correctomundo. En hij is de man van June’s zus Daisy D die met name in de eerste jaren van de 90’s succes heeft. En deze Tony richt midden 90’s Booya Records op.  Dit label uit Frankfurt wordt groot en brengt de meeste artiesten in het eurorap genre voort.

Goed voorbeeld

Waaronder vanzelfsprekend Papa Bear zelf, vergezeld door zijn beste vriend Jan van den Toorn. Maar naast Papa Bear hebben ook artiesten als Down Low, Nana, C-Block, Sweetbox, Flip da Script en G’s Incorporated  vooral in het Duitsland en Oost-Europa van de late 90’s hun successen. En een goed voorbeeld krijgt vaak verschillende variaties. Neem de samenwerking tussen  de Amerikaanse rappers en Europese opera-artiesten, oftewel The Rapsody. Toch verdwijnen Papa Bear en de anderen uit het zicht. Ok, niet helemaal.

T-Music

Want iemand die eurorap heel lang populair heeft gehouden, is Pawel “Tumbo” Szczyrba. Hij heeft tot 2012 de grootste site op internet gehad met betrekking tot deze stroming. Dat was  euro-rap.com, oftewel T-Music. Begonnen in 1998, in de begindagen van het huidige internet en tijdens de hoogtijdagen van het genre, groeit het uit tot het grootste platform voor eurorap op internet en hebben artiesten en fans jarenlang direct contact met elkaar.  Pawel heeft alleen die ene grote droom.

Legenden en diamanten

Dat is een verzamelalbum maken met kopstukken uit de eurorap. Dat lukt hem en daar is in 2011 dan het project Legends and Diamonds. Maar kort na het uitbrengen van dit album, stopt Pawel plots met de site om verschillende redenen. De site krijgt echter vrijwel gelijktijdig een tribute en daarmee een doorstart via Facebook, Dus het was niet bepaald euro-crap en het genre wordt nog steeds gecherished door de fans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s