Flashback 1986:’Tall guy, weird clothes. First you see him, then you don’t.’


Beschouwd als een van de leukste en grootste jaren ’80 filmhits is nog steeds Big Trouble in Little China. Leuk ja,  maar een filmhit nee. Deze samenwerking tussen regisseur John Carpenter en acteur Kurt Russel  was verre van een bioscoopsucces. Cult is het zeker geworden, de film wordt na de videorelease een enorme hit bij generatie X en als DVD bij volgende generaties.

Lo-Pan

Het plot: het ogenschijnlijke vriendelijke Chinatown blijkt nog een andere donkere wereld in zich te hebben, waar duistere krachten, geleid door de duivelse Lo Pan, de dienst uitmaken. Vrachtwagen-chauffeur Jack Burton raakt betrokken bij deze wereld als de vriendin van zijn goede vriend in deze wijk wordt ontvoerd. Het plot van de film is eigenlijk best simpel, toch ligt de oorzaak van het floppen voor een deel bij de Fox -top die dit uitgangspunt niet snapte.

De echte held

Snappen in commercieel opzicht. Wie is nou de grote held? Barry Diller, studiobaas bij Fox in 1986, ligt simpelweg niet op dezelfde golflengte met John en Kurt die een film hebben gemaakt waarin juist van de logica en standaardregels van actiefilms wordt afgeweken. Zo is hoofdpersoon Jack Burton meer een held op sokken en zijn andere minder opvallende karakters de werkelijke helden.

Te eigenzinnig

Jack neemt zichzelf en zijn omgeving totaal niet serieus.. De levensgevaarlijke Lo Pan wordt door Jack dan ook simpel omschreven als:’Tall guy, weird clothes. First you see him, then you don’t.’ Juist door deze eigenzinnigheid volgen de bizarre situaties elkaar snel op. Met name door een mix van humor, actie en fantasy valt de film niet goed te plaatsen tussen alle komende blockbusters die 1986 rijk zal zijn.De film wordt daarna niet optimaal gepromoot en als de film flopt, besluit John  nooit meer samen te werken met Barry.

Comeback Kurt

Met Kurt Russel wel, de twee maken nog meerdere films en sluiten een nieuwe samenwerking niet uit. Kurt Russel duikt na deze film nog in diverse aparte rollen op en maakt dankzij QuentinTarantino een grote comeback in de 00’s.Ondanks de flop, komt de rest van de cast ook best goed terecht. Kim Cantrell staat bij de nieuwe generatie bekend als Samantha uit Sex and the ciry,  Dennis Dun maakt later zijn opwachting in een andere illuster 80’s werkje, de serie Midnight Caller.

James Hong

En tot slot gelouterde acteur James Hong. Hij steelt de show als Lo Pan, maar duikt alleen al in de 80’s en 90’s in bijna alle populaire series op, zodat elke generatie wel een andere rol van hem kan opnoemen. En James zelf? Die kijkt trouwens met plezier terug op deze film, het is persoonlijk een van zijn eigen favoriete rollen. En zo maakt de film in zijn eigen tijd dan wel little trouble, maar wordt het big in latere tijden.

Vastleggen in volledig scherm 7-12-2014 151014

Advertenties

3 gedachten over “Flashback 1986:’Tall guy, weird clothes. First you see him, then you don’t.’

  1. Is inderdaad een enorm leuke film, ik heb de film zelf op DVD en hij verveelt nooit.Trouwens, alvast prettige feestdagen!

  2. Ik vond dit altijd al een schitterende film, jammer dat het geen bios hit is geworden…ik heb voor nog niet lang geleden B.T.I.L.C. op blu ray gekregen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s