Flashback 1990:”Thank you, goodnight”


‘Soon the whole world will know’ fluistert Freddie Mercury naar zijn partner Jim Hutton op die 22e november 1991. Enkele uren later, om middernacht, gaat er een korte verklaring uit, opgesteld door manager Jim Beach, waarin hij bekendmaakt dat hij AIDS heeft. Het is dan al te laat. Terwijl zijn  verklaring de media rondgaat, zitten Jim, Dave Clark, Peter Freestone en Joe Fanelli in Freddie’s Garden Lodge te waken bij zijn sterfbed.

Brit Award

Anderhalf jaar eerder, op 18 februari 1990,  worden de eerste Brit Awards van het nieuwe decennium uitgereikt. Op die avond krijgt Queen de ultieme waardering van het Britse volk door middel van de ‘Most outstanding contribution’ Award. Deze prijs, voor artiesten die een duidelijke stempel op de popmuziek hebben gedrukt, wordt een afscheid. Iets wat het grote publiek nog niet beseft. Maar de aanwijzingen zijn er al.

Symbolisch

De manier waarop de band op het podium verschijnt, is symbolisch. Als eerste loopt Freddie het podium op. Als enige gehuld in een blauw maatpak blijft Freddie, timide en vermoeid, echter op de achtergrond staan. Brian May doet namens de band het dankwoord en de band verlaat daarna snel het podium, Freddie voorop. Hij passeert nog even de microfoon, zegt ‘Thank you, goodnight’ en zwaait naar het publiek. En that’s it. Freddie zou daarna nooit meer met Queen in het openbaar verschijnen.

Regisseur

Maanden later, met die korte verklaring in de laatste weken van 1991, bevestigt Freddie datgene wat na dat laatste optreden al steeds meer wordt gefluisterd. Hij laat optekenen dat hij zijn ziekte tot dit moment bewust privé heeft gehouden. Volgens Jim Hutton, in een van zijn laatste interviews, koos Freddie zijn eigen moment uit en liet zich niet leiden door de pers. Zo was de perfectionist tot op het laatst de regisseur van zijn eigen leven.

Vastleggen in volledig scherm 24-11-2014 220559

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s