Traveling Wilburys – Handle with care(1988)

“Hey, hier is je gitaar terug’.  Dat zegt Tom Petty op die morgen tegen George Harrison. Net als bij Pilot hieronder is dit ook zo’n zin waar het allemaal mee begint. Ok, het wordt niet in een nummer verwerkt, maar aangezien George nog een b-kant voor ‘This is love’ nodig heeft, blijft Tom wel hangen. Om vervolgens met zijn maatjes te gaan jammen.En zo is met Charlie T. Wilbury jr, de familie compleet.Ja, de traveling Wilbury’s nog wel.

Familie Wilbury

Grote broer Nelson Wilbury (George Harrison),  heeft namelijk ook halfbroers Otis Wilbury (Jeff Lynne), Lefty Wilbury (Roy Orbison)  en Lucky Wilbury (Bob Dylan) opgetrommeld. Of was het nou andersom? Maar de zogenaamde en buitengewoon muzikale familie, zonen van de fictieve persoon Charles Truscott Wilbury sr,  wordt een gouden combinatie. Met name door de spontaniteit. De naam voor de single en band is dan ook snel gevonden.

Jong als je je voelt

De familienaam komt voort uit een running gag (‘We’ll bury them’ daarna afgekort wilburys) tussen Harrison en Lyne voor mislukte opnames tijdens het opnemen van Harrisons”Cloud nine’ album. Traveling klinkt wat jonger van geest dan Trembling (bevende). Simpel. En de titel van het nummer stond op een doos in Bob Dylan’s garage. Nog simpeler.Daar snel over uit en met Harrison en Lynne als  basis voor de groep, worden de opnamen een groot feest.

Uitbouwen van succes

Met het opgenomen nummer ‘Handle with care’ realiseert de platenmaatschappij van Harrison dat het niet een, maar vijf keer commercieel succes in handen heeft. Niks b-kant. Dit is een hit. Sterker nog, er moet een compleet album komen. Vindt George ook en dat komt er ook: Traveling Wilburys Volume 1. Een album dat alleen al een klassieker is geworden doordat het jarenlang niet te krijgen viel. Maar vooral omdat het blijft bij een kortstondig succesproject.

Roy Orbison

De band houdt kort na het overlijden van Roy Orbison, in december 1988 , eigenlijk al op te bestaan. The end of the line.  Net als de titel van de volgende single, opgedragen aan Orbison.  Begin 90’s komt er  definitief een einde aan een uniek samenwerkingsverband, de grote familiereünie van de Wilbury’s. Die fictieve broers, die samen iets hebben gedaan wat je als muziekliefhebber moet koesteren. Handle it with care.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s