Pilot – Magic (1975)


Dat Pilot ooit met deze plaat zou komen leek een illusie. Toch gebeurde het en dat was magisch. Vooral hoe David Paton door dat ene zinnetje een writersblock liet verdwijnen. Nee, dat zinnetje was niet ‘Hocus pocus,simsalabim en verdwijn’.  Maar ;’magic’ was het wel.

Magisch lege bladzijde

Met zo’n zin zou het trouwens nooit die grote hit worden. Dat is David Paton ook wel duidelijk als hij het nummer schrijft. Hoewel, schrijven? David staart meer naar een stuk papier en hoopt dat met een simpele beweging de letters op het papier zullen verschijnen. Want de bassist van Pilot had een klein writersblock met dit nummer en had alleen maar ‘Oooh, it’s magic’ op tape staan, maar daarna? Wat is er dan zo magisch?Een truc is magic of het is in ieder geval een knap staaltje illusie.

Erg vroeg

Nee, dat bedoelt hij niet. Hij laat het rusten en David staat elke morgen vroeg op voor zijn melkronde, wachtend op die ene grote hit. Zo zit hij daar dan ook die vroege morgen in de keuken. Zijn vrouw, ook eens wakker op dat tijdstip, kijkt verwonderd naar buiten en merkt op: “I’ve never been awake to see the daybreak’. Kaboem! (rookeffect)(applaus) David is meteen wakker. Alsof hij een doek omhoog heft, is daar de tekst en rest rolt zo uit zijn mouw. Pure magie.

Creatief met letters

De band, na heel wat gegoochel genaamd PiLoT uit de letters van Paton-Lyall-Tosh, heeft ondanks die enorme hit voor ‘Magic’ niet lang bestaan en deed kort na deze periode de grote verdwijntruc. Maar de bandleden verschijnen later afzonderlijk, als kaarten bij een truc van Hans Kazan of Klok, bij verschillende acts. Zo duiken Paton, Tosh en Ian Bairnson op bij het Alan Parsons project. Dat was niet zo gek trouwens, want het laatste album van Pilot in deze samenstelling, ‘Two’s a crowd’ werd geproduceerd door Alan Parsons.

Disney dus nie

Hoewel ‘Magic’ vergeten lijkt, duikt het nummer nog vaak op in films en reclames. Helaas wordt het nummer soms ook opnieuw ingezongen. Zo wordt het in 2009 door de Disney-mangel gehaald door Selena Gomez. Selena is dan het zoveelste sterretje dat in magische Disney-films heeft gespeeld en meteen ook gaat zingen. Voor de nieuwsgierigen onder jullie,(plots rookpluim) hierr kan je die onderzetter vinden. Voor muziekliefhebbers:simsalabim! (vuurwerk, rookwolk) En daar haal ik de originele plaat achter mijn oor vandaan.

Vastleggen in volledig scherm 7-11-2014 205441

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s