Flashback 1963: ‘Same procedure as last year?’


Bijna iedereen op het Europese vasteland kent dat ene filmpje wel, dat  steevast op 31 december wordt uitgezonden op de Duitse tv. De sketch is het stokoude ‘Dinner for one’ met Engelsen Freddie Frinton en May Warden.

James en Sophie

In de opname uit 1963 speelt  Freddie de butler James voor de alleenstaande Miss Sophie.  Deze Miss Sophie, gespeeld door May, heeft traditioneel op haar verjaardag een diner met haar vier beste vrienden. Een probleem: in de loop der jaren zijn ze allemaal overleden en zit ze nu, op haar 90e verjaardag, alleen aan tafel. Gelukkig is daar James de Butler die invalt voor de vier. Letterlijk. Dus toast hij voor alle vier met Miss Sophie, met als gevolg dat de butler steeds moeilijker op de benen blijft.

Van zelfde procedure naar traditie

Freddie, geheelonthouder trouwens, koopt in de 50’s de rechten voor de sketch die al uit de jaren ’20 komt. Hij treedt eerst op met Audrey Maye maar die laat zich vervangen door haar moeder, May Warden. Als hij op een avond in 1962 samen met de dan al 71-jarige May optreedt in Blackpool, zitten Peter Frankenfeld en Heinz Dunkhazer van de Duitse tv in het publiek. Zoekend naar nieuw talent, halen zij de act naar Duitsland.

Er worden vervolgens opnamen in Hamburg en in Zwitserland gemaakt. De bekendste versie die wordt uitgezonden heeft een Duitse inleiding met acteur Heinz Piper. Zijn korte introductie waarin hij aan het Duitse publiek de sketch en de oneliner ´Same procedure as last year?’ uitlegt, is legendarisch door de beroemde verspreking van hem. Hij maakt echter nooit het succes mee. Hij overleed in 1972 , het eerste jaar dat het op oudejaarsdag werd uitgezonden.

Een van de grootste tv-mysteries

Ook Freddie heeft nooit het succes van die opnames uit 1963 kunnen meemaken. Hij overleed in 1968, vlak voordat er een nieuwe opname in kleur zou worden gemaakt. Alleen May heeft van alle mensen in  beeld wel wat meegekregen, maar haar eigen 90e verjaardag haalde ze net niet. Als vele kunstenaars, zijn  Freddie en May – in eigen tijd  vrij onbekend- na hun overlijden uitgegroeid tot een legende. In Duitstalige landen dan .

Want gek genoeg lijkt na decennia nu nog steeds niemand in de UK de sketch te kennen. Sterker nog, het is een van de grootste tv-mysteries voor de Engelsen zelf. Wat is het dan? Het is wellicht de simpelheid qua tekst en scenario, waardoor het uitgegroeid is tot een van de zeldzaamste niet-nagesynchroniseerde programma’s op de Duitse tv.  Tot een oudejaarstraditie als oliebollen bij ons. Tot een cultklassieker met miljoenen kijkers. Behalve in thuisland Engeland dan.

Vastleggen in volledig scherm 7-11-2014 012019

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s