Column: Sorry for the music


Alvast excuses voor deze column. Waarom weet ik eigenlijk niet, wellicht is het voor later.  Excuses aanbieden zonder echte aanleiding, dat deed James Blunt ook. En ietwat laat. Afgelopen week bood hij na tien jaar zijn excuses aan voor ‘You’re beautiful’. Waarom dat nou weer? Ok, de plaat werd kapot gehyped en de overload van James was in eigen land zo erg, dat een Engels radiostation hem van de playlist afhaalde. Maar waarom excuses voor je werk?

James stelt dat het zijn carrière heeft geschaad en dat het hem in een klap een imago van tekstschrijver met serieuze liedjes opleverde. Nou, en? Hij deed iets waar Michael Bolton jaren over heeft gedaan.  James vergeet ook dat hij er op veel gebieden beter van is geworden. Zo is is hij als artiest gelanceerd, heeft hij daarna nog vele hits gehad en heeft het hem financieel ook geen windeieren gelegd. James moet blij zijn met die hit. Vanilla Ice maakt toch ook geen excuses voor die ene hit van hem? Oh, wacht.

Heeft hij wel gedaan, in 2009. In een paar filmpjes zei Vanilla sorry tegen het publiek vanwege ‘Ice, ice baby’ en alles er om heen. Daarmee bood hij dus ook meteen zijn excuses aan voor het feit dat we hem kennen. Want die ene plaat, die ene hit, heeft enorm veel opgeleverd voor hem. Het is de enige legitieme reden dat hij decennia later nog op t.v. te zien is. Sterker nog, dat hij deze filmpjes heeft kunnen maken. Vanilla wist dat natuurlijk zelf ook maar al te goed, het bleek dan ook een publiciteitsstunt voor Virgin Mobile te zijn.

Kijk, dat noemen we zelfspot. Iets wat James best heeft. Dat bewijzen zijn tweets al langer. James had het anders moeten aanpakken. Maak bijvoorbeeld geen excuses, maar eis juist excuses. Van al die mensen die deze plaat hebben gekocht, het tot een wereldhit maakten en hem met deze onherstelbare muzikale fout hebben opgezadeld. Slaat nergens op natuurlijk. Maar zo gaat hij er wel beter mee om dan nog meer te gaan zeuren en nog meer door te emmeren over wat geweest is , dan op de plaat zelf. Met nog meer in rol van slachtoffer dan in de video. Maak je een zeikballad, laat het gaan. Levert het drama tot afgrijzen een hit op, move on. Mensen vergeten snel. Heb ik daarmee teveel gezegd? De excuses staan al in de eerste zin vermeld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s