U2 – One (1992)


Het jaar 1991 werd een van de meest legendarische jaren in pop/rockhistorie doordat er in hooguit 10 weken tijd maar liefst 6  albums uitkwamen die uitgroeiden tot een 90’s  klassieker.  Het rijtje: Nirvana’s ‘Nevermind’,  Metallica’s ‘Black album’,  Guns N ‘ Roses met’Use you Illusion(1 en 2), Red Hot Chilli Peppers met ‘Blood Sugar Sex Magic’,  Pearl Jam’s ‘Ten’ en U2 met Achtung baby’ met daarop ‘One’.

Waterloo

Dat U2 erbij staat met dit album is best een wonder. De opname van het album wordt bijna het Waterloo van de band. In de docu ‘From the sky down’ uit 2011 van Davis Guggenheim wordt duidelijk dat het U2 van de 80’s moeite heeft zich aan te passen aan het nieuwe decennium.  En de band heeft vooral moeite met zichzelf. Binnen de band met een identiteitsprobleem zijn er bandleden met hun eigen issues. Het creatieve proces stopt dan ook. Het idee wordt geopperd om inspiratie buiten de Ierse landgrenzen op te doen.

Sick puppy

Ze besluiten hun intrek te nemen in de beroemde Hansa Tonstudio in Berlijn om zich opnieuw uit te vinden. En muzikaal weer een band te worden. Op een plek, waar om de hoek amper een jaar eerder de muur is neergevallen en nu twee volken op het punt staan zich weer te verenigen, speelt een lusteloze band dat op het punt staat uit elkaar te gaan. Maar op het moment dat de band er helemaal klaar mee is, haalt The Edge een oudere opname tevoorschijn. Het is  ‘Sick puppy’,  dan al heel erg lijkend op het latere nummer ‘Mysterious ways’.  En dat wordt de doorbraak in de impasse.

Weer ‘One’

The Edge blijft hangen bij de tweede brug in het nummer.  In de docu spreekt The Edge van ‘het moment’ en Adam Clayton van ‘een gift’. Er gebeurt iets binnen de band. Bono improviseert wat tekst, The Edge speelt de akkoorden en daarna vallen Adam en Larry ook in.  De band komt, na heel lang creatief op een dieptepunt te hebben gezeten in Ierland en Berlijn, eindelijk op dezelfde golflengte. ‘Een spirituele eenheid’, volgens Adam. Deze middag ontstaat de basisversie van ‘One’ en daarmee begint de verdere metamorfose van de band.

Megasucces

‘Sick puppy’ wordt dus niet alleen de basis van ”Mysterious ways’ maar ook van ‘One’.  De opnames komen na dat ene moment  in een stroomversnelling en ‘Achtung baby’ wordt uiteindelijk een van de grootste commerciële successen van de band. Maar met het symbolische  ‘One’  ligt het grootste succes  bij de band zelf.  Door dat ene moment werd de band zelf ‘one’. En dat terwijl al die tijd de inspiratie letterlijk buiten de studio te vinden was…

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s