Flashback 1994: “You never know what’s going to happen”


In 1994 was het WTF momentje in de muziek natuurlijk de zelfmoord van Kurt Cobain. Daarmee hield Nirvana op te bestaan. En begon met legendarisch worden. Ondanks de mythe  die rond deze band hangt,  lijkt bassist Krist Novoselic van de drie leden het meest op de achtergrond te blijven, net als tijdens Nirvana. Maar hij gaf als bandlid van Nirvana wel een van de laatste interviews.

Pat Smear

Krist was dan ook letterlijk en figuurlijk de grote man in de band.  Kurt en Krist waren naast oprichters van  Nirvana vooral jeugdvrienden. Het interview wat Krist gaf in de eerste weken van 1994, niet lang voor Kurt’s zelfmoord, is daarom best interessant. Zo stelt hij in het interview dat de komst van Pat Smear bij de band als onofficiële vierde bandlid, nog koffiedik kijken is. Hij haalt in ieder geval de druk weg bij Kurt en dat is natuurlijk goed. Volgens Dave Grol in gesprek met Rolling Stone in 2005 kreeg Pat een hele goede invloed op Kurt, alleen voegde hij zich, gezien de gebeurtenissen later, wellicht te laat bij de band.

Lollapalooza

Krist stelt dan ook in 1994 dat de band erg uitkijkt naar hun deelname aan het wereldberoemde Lollapalooza festival. Dat zal nooit gebeuren. De band werd officieel op 7 april teruggetrokken uit de line-up en een dag later werd Kurt gevonden, nadat hij drie dagen op de plek had gelegen.  Daarom zal ook het nieuwe album van de band waar Krist het over heeft nooit verschijnen. Het interview laat een onbezorgde Krist horen die geen rekening lijkt te houden met een drama. Hoewel zijn uitspraak: ‘You never know what’s going to happen’ natuurlijk nu in andere context kan worden geplaatst. Vooral als je de laatste weken van Kurt en zijn opstelling tegenover zijn omgeving bekijkt.

Niet rationeel

Twintig jaar later, in juni dit jaar, gaf hij een interview met ReasonTV waar hij daar (op 45.00) nog een keer op terug komt. Licht geëmotioneerd stelt hij  dat Kurt onder druk stond, maar dat hij niet de persoon was om zo’n oplossing te kiezen. Volgens hem is de beslissing die Kurt maakte dan ook beïnvloed door drugs en dat hij instabiel niet rationeel heeft kunnen denken.  Rest alleen nog de legende. Krist had vlak voor dit interview  een reünie met het overgebleven Nirvana en onder andere Joan Jett als zangeres. Volgens hem een logische optie. Inderdaad, Joan loves rock and roll.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s