Parallel universum: Prince – Nothing compares 2 U (1990)


Een briljant idee gewoon weggeven. Ach, je kent die reclame nog wel van die grote gok-keten waarin een B-zanger een aantal platen afslaat die achteraf hele grote hits in Nederland worden. Nou, dat kan de beste overkomen. Neem nu onze grote vriend Prince… Met ‘Nothing compares 2 u’ liep hij een wereldhit mis, maar dat lag meer aan hem zelf.

The Family

Het nummer is dan ook al veel ouder dan die versie uit 1990. Prince schrijft het al in midden ’80’s en het is gebaseerd op een verbroken relatie van een van The Family-leden. Dat is de band die Prince in 1985 opricht . Ondanks zingende bandleden, is de band een pilot van Prince, vooral om bepaalde ideetjes uit te testen. Zo is dat ook het later wereldberoemde nummer. De groep treedt één keer op en neemt één titelloos album op en daar komt ‘Nothing Compares 2  U’ ook op te staan. En daar blijft het ook. Want het wordt nooit door Prince uitgebracht op single. Dus airplay nul op de radio en vrijwel niemand kent de plaat. En dat zou zo zijn gebleven als Fachtna O’ Kelly op een dag het nummer niet had gehoord. Wie?

Het ‘traan-shot’

Dat is op dat moment de vriend en manager van ene Sinead O’Connor.  Volgens producer Chris Birkett in een interview met Sound on Sound, ligt het nummer voor het stel extra gevoelig. De twee staan op het punt uit elkaar te gaan. Een geraakte Fachtna komt ermee op een cassettebandje en Sinead gooit later tijdens de opname haar hart en ziel erin. En hiermee een groot verschil met Prince en zijn familie die nog steeds bestaat: Sinead brengt het nummer wel uit.  Met een bijhorende clip dat net zo’n klassieker wordt. De sobere en sombere clip met Sinead, lopend door Parc de Saint-Cloud in Parijs, eindigt met het ‘traan-shot’. En dat laat veel indruk achter. Letterlijk. Want de eigenzinnige Sinead geeft in 1992 de kerk en indirect de commerciële muziekwereld de vinger als ze tijdens een beruchte uitzending van Saturday Night Live de foto van de toenmalige paus verscheurt. En daarmee meteen ook haar carrière en zo verdwijnt ze uit de hitlijsten.

Prince vs Sinead

En Sinead staat er nog steeds achter, ze is er trots op. En dat ze door haar actie in een keer niet meer mainstream was , boeien. Gepusht door de platenmaatschappij, deed ze gewoon een KLF-je. En nu doet ze wat ze zelf leuk vindt. Hoewel Prince in 1990 zeer enthousiast was over de versie van Sinead, mogen ze elkaar trouwens persoonlijk niet. Geruchten over een relatie tussen hen in die tijd zijn dan ook volkomen nonsens. Volgens Sinead  hebben ze elkaar een keer ontmoet, en dat ging niet bepaald lekker. Twee verschillende werelden, laten we maar zeggen. En twee verschillende versies. Zo kun je hier kun je het origineel horen, maar de versie die wel hitgeschiedenis maakte, vind je hieronder. Luister  en vergelijk, zou ik zeggen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s