Survivor – Eye of the tiger (1982)

Survivor had achteraf niet ‘The moment of truth’ met de gelijknamige soundtrack uit Karate Kid 1 (1984) , want deze had al twee jaar eerder plaatsgevonden. Rocky 3 uit 1982 is met  ‘Eye of the tiger’ de echte krachtmeting tussen muziek en film, een confrontatie tussen rock en Rocky. En Survivor stapt uiteindelijk als winnaar uit de ring, de plaat wordt een klassieker op soundtrack-gebied.  Met name voor boegbeeld Jimi Jamison. Ondanks dat het nummer werd (in)gezongen door Dave Bickler.

Juiste toon, nu de juiste scene

In een interview met Gary James legt drummer Marc Droubay uit dat de zoektocht naar de juiste toon het meeste tijd in beslag heeft genomen. Terwijl Sylvester Stallone na het opnemen van de film maar een toon in zijn hoofd heeft:’Another one bites the dust’ van Queen. Via vriend Tony Scotti, de directeur van Survivor’s platenmaatschappij, legt hij dit voor aan  Jim Petrik en Frankie Sullivan van Survivor. Zij vragen hem de hele film op te sturen. Na het bestuderen blijven ze bij een scene hangen. Het is de scene waar door Apollo wordt gesteld dat Rocky  ‘het oog van de tijger’ heeft verloren. Bingo, dat is het startpunt.

Dolph Lundgeren

De film wordt de doorbraak van voormalig bodyguard Mr T. En de doorbraak van Survivor. Dat vraagt om een opvolger.  Dolph Lundgren, tijdens Rocky 3 druk bezig met Rambo 1, wordt  Mr T.’s opvolger in de volgende Rocky. En ‘Burning heart’ wordt de opvolger van ‘Eye of the tiger’. Met Rocky 4 vindt voor Survivor weer het exacte scenario plaats als deze film ook een stevige soundtrack moet hebben. Sly-style. Persoonlijk vind ik deze clash tussen Rocky en Drago en de soundtrack beter, maar commercieel was de plaat minder succesvol. Meerderheid beslist. Het was meer ingetogen, het lag wellicht aan het thema.

Jimi Jamison

De koude oorlog. Zeitgeist dus. Hierdoor komt de plaat in de schaduw van zijn grote voorganger te staan.Bij de band is het met Dave Bickler net andersom. Als eerdere zanger is hij door Jimi overvleugeld. Net als de band zelf door andere bands.  Toch overleefde Survivor de muziekwereld tot op heden, met recent zelfs met beide zangers  in de gelederen. Maar solo werd Jimi in de 90’s een echte Bill Medley door  bijvoorbeeld  ‘Baywatch’ rond Pamela Anderson,  met de titelsong ‘I always here’. En die titel klopt helemaal, Jimi Jamison overleed aan het begin van deze maand en leeft nu voort in zijn muziek. Het is de sound van Jimi.

Vastleggen in volledig scherm 24-9-2014 000855

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s