Manic Street Preachers -Motorcycle emptiness(1992)


Van de Manic Street Preachers geen ‘Ik hou van jou, ik blijf je trouw, viooltjes zijn blauw’ gerijm. Sterker nog, de band had een grote aversie tegen dit soort nummers en daar lag ook de basis voor dit nummer. Het was een tirade tegen met name de consumptiemaatschappij en  wegwerpmuziek van tieneridolen.

‘Neon Lonliness’

Daar staat de band, jeugdvrienden sinds in de 80’s, nog steeds bekend om. En de band onderscheidt zich ook nog steeds om hun filosofische teksten en quotes van schrijvers of dichters. ‘Motorcycle Emptiness’ was geïnspireerd op de teksten van R.E. Hilton’s ‘Rumble fish’ en ‘Neon Lonliness’ van Patrick Jones, de broer van bandlid Nicky Wire. Ook de muziek kwam uit twee richtingen, namelijk van de al bestaande nummers ‘Go buzz baby go’ en ‘Behave yourself baby’ van de band. Uit deze verschillende elementen ontstond uiteindelijk het nummer dat de doorbraak was voor de band, in Nederland dan. In de UK waren ze al langer bekend, daar hadden al wat meer top 40-hits gehad, maar daar duurde het tot ‘Theme from Mash (Suicide is painless)’ voordat ze eindelijk de top 10 haalden in Engeland.  En zo ligt succes en drama dichtbij elkaar.

Richey Edwards

Want de titel van de plaat is  een makkelijk bruggetje naar bandlid Richey Edwards. De gitarist, met al mentale problemen, checkte op 1 februari 1995 uit bij het London Embassy hotel en keerde nooit meer terug. Het mysterie blijft dat alle belangrijke papieren uit zijn huis waren verdwenen, maar dat zijn auto leeg werd teruggevonden bij de Severn Bridge, een populaire plek voor een laatste sprong. Ondanks intensieve zoektochten en verschillende getuigen die beweren hem na zijn verdwijning te hebben gezien, is Richey nooit meer teruggevonden. En zo blijft er slechts een hele kleine kans over dat Richey alles in scene heeft gezet.

Club van 27

Hij is dan ook nog steeds officieel bandlid. Alle royalities worden, tot op de dag van vandaag, netjes in vieren gedeeld. Zo wordt er steevast 25 % op een speciale rekening gestort, voor in het geval dat Richey mocht terugkeren. Het is meer een ode, want er wordt hier na 18 jaar geen rekening meer mee gehouden. Sterker nog, hij is in 2008 officieel doodverklaard op de fictieve leeftijd van 41 jaar. Als we trouwens de wat waarschijnlijkere sterfdatum nemen, de dag van verdwijning, dan is Richey maar 27 jaar geworden. Daardoor is hij naast officieel bandlid ook meteen onofficieel lid van de beruchte ’27’ club, bestaand uit artiesten die allemaal op deze leeftijd zijn overleden. Zo maakt hij zich in dit gezelschap meteen onsterfelijk, letterlijk.

Vastleggen in volledig scherm 29-11-2015 031405

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s