Maria McKee – Show me heaven(1990)

Het uit elkaar van Maria McKee en Benmont Tench is aan de meesten van ons  voorbij gegaan, maar we zijn er onbewust wel mee geconfronteerd. Muzikaal gezien dan. Bindende factor is Feargal Sharkey. ‘A good heart’ werd door Maria over Benmont geschreven, op zijn beurt schreef Benmont ‘You little thief’ over Maria. En Feargal? Die zong het aan elkaar. Zij verzoeken, hij draait dus.  Zo is de oude regel weer eens bevestigd dat break-ups  leiden tot  de grootste hits. Ook indirect, want Maria was anders nooit  als solo-artiest op ‘Days of Thunder ‘soundtrack terecht gekomen en daardoor had ik haar waarschijnlijk niet op deze site teruggehaald als eendagsvlieg.

Niet nog een soundtrack

Want na die hit heeft ze er duidelijk voor gekozen weer haar eigen weg te gaan en niet met soortgelijke nummers te komen. Deze eigenzinnigheid is wellicht meteen de reden dat Maria maar heel kort mainstream is geweest met één grote hit in vooral de UK en Nederland. Maria doet het namelijk liever zelf. Zo is ze hedendaags actrice in films van haar man Jim Akin en daar maakt ze daar haar eigen soundtracks bij. Dat was in 1990 iets anders, toen werd die ene soundtrack aangeboden door Eric Rackin en Jay Rifkin. Maar  ook toen had ze een eigen willetje. Ze wilde het alleen zingen als ze de tekst kon aanpassen en zo geschiedde.De single is opgenomen tussen haar solodebuut en tweede album in. Dat album,  ‘You gotta sin to get saved’,  werd juist  haar meest succesvolle album in de US tot nu toe en de Amerikanen liepen met haar weg. Andere tijd en andere plaat, want die ene grote hit had juist in de US geen enkele topnotering bereikt.

Signature-song tegen wil en dank

Maar wat vindt Maria zelf van die hit? Nog steeds een leuke plaat, maar ze stelt dat het niet representatief is voor de rest van haar repertoire. Tot opluchting van sommigen, want het is nog steeds een nummer zonder middenweg:of je vindt het te gek of het is niet aan te horen. Het nummer staat dan ook alleen op de soundtrack, want  haar eigen muziek is toch wat anders of meer dan alleen ballads. Dat komt voort uit haar tijd met Lone Justice, erg country/rock en erg populair binnen het circuit in de 80’s.   Hoewel de band het eerder in het circuit aardig doet, zelfs nummers  aangeleverd krijgt van onder andere Bob Dylan en Tom Petty en ze  zelfs touren met U2, houdt Maria er eind jaren ’80 toch maar mee op.  Is verder niet erg, zo leerden we Maria ook in Nederland kennen met ‘Show me heaven’. Het klopt dus, uit elkaar gaan levert de grootste hits op. Vooral als Maria ergens haar eigen stempel op mag drukken.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s