Crowded House – Into Temptation(1988)

Ik ben een tijdje weggeweest,maar mijn verhuizing zit erop. Al die dozen, meubels… De woonkamer leek wel een opslagkamer waar geen eind aan leek te komen. Het was een Crowded House dus.En dat is wel een erg makkelijk bruggetje als een opstap naar die groep uit Nieuw-Zeeland, draaiend om Neil Finn.

Druk op Neil

Ik schrijf 1988. We vinden aan de andere kant van de wereld Neil, die met zijn band net een geweldig debuut heeft gehad in met name de US. Gepusht door de platenmaatschappij om weer zo’n succesvol album te maken, voelt Neil de druk wel, maar hij verzet zich er tegen.  In een interview voor het  Nieuw-Zeelandse ‘Rip it up magazine’ van eind ’88 gaat Neil op dat moment daar ook uitgebreid op in. Hij zegt dat de druk het meest komt van mensen die het meest profiteren van een nieuw succes. Nee, Neil is dan ook zijn eigen weg gegaan met de nummers die hij allemaal zelf heeft geschreven voor het tweede album ‘Temple of low men’.

‘Into temptation’

De platenmaatschappij brengt na een korte tijd van twijfel  ‘Better be home soon’ als leadsingle uit. Dat is niet bepaald de keus van Neil zelf, ‘When you come ‘ vindt hij beter, maar de groep moet van de hogere heren die grote hit scoren dat het album zal lanceren.Het wordt achteraf  inderdaad de grootste hit van het album, maar het succes van leadsingle ‘Don’t dream is over’ van het debuutalbum wordt zeker niet overtroffen. Of daarom het album en daarmee derde single  ‘Into temptation’ nu achteraf toch een beetje anoniem in de muziekgeschiedenis is blijven hangen, blijft speculeren natuurlijk. Net als er over het verhaal achter het nummer zelf wordt gespeculeerd. Maar dat hoeft niet,  Neil heeft zelf al meerdere malen het antwoord gegeven. Het nummer is opgebouwd uit enkele ervaringen van hem.

Een hotelkamer en een aardbeving

Zo trad hij ooit op in een hotel waar tegelijkertijd ook  een mannelijk rugbyteam en een vrouwelijk netballteam waren. Wat is netball? Goede vraag, dat is een soort korfbal, regels vind je hierr. Maar back to Neil. Eind van de avond en allang op zijn hotelkamer, denkt hij dat er op zijn deur wordt geklopt. Met een pen en papier voor een handtekening al binnen zijn bereik,  doet hij open en ziet dat een netballmeisje bij zijn rugbyspelende buurman heeft aangeklopt. Ai, ongemakkelijke situatie. Het moment dat de drie elkaar aankeken was voor Neil de inspiratie voor de eerste zin van het nummer die hij ook meteen opschrijft. Later combineert hij het tekstueel met een andere ervaring, namelijk een aardbeving in Los Angeles.

Derde soloalbum

Maar hoe heeft Neil het album ‘Temple of low men’ zelf ervaren? Hij stelt in 2009, zo’n twintig jaar later, dat je wel kunt blijven filosoferen waarom het album minder succesvol was in de US en je kwaad kan worden waarom je nummers niet (helemaal) worden opgepakt, maar dat het weinig zin heeft. Als je er maar zelf tevreden over bent. Met deze instelling promoot hij zijn derde soloalbum en is het op dit moment rond Crowded House wat minder hectisch. Net als in mijn eigen woning trouwens. Door de troep eruit te filteren,  is het zowaar een bewoonbaar geheel geworden.

Vastleggen in volledig scherm 20-8-2014 001235

 

Advertisements

2 gedachten over “Crowded House – Into Temptation(1988)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s