Sting – Fields of Gold(1993)


Nog maar twee jaar geleden zag de wereld er heel anders uit met Euro 2012. Zeker in Oekraïne waar een toen nog oppermachtig Spanje tegen het bij voorbaat kansloze Ierland moest. Het ‘Susan Boyle scenario’ was niet van toepassing. De eenzijdige wedstrijd in Gsdansk herinner ik me niet zo, de uitslag wel.

Van Schotland naar Engeland

Dat komt door het fantastische Ierse publiek dat de wedstrijd gelaten onderging en hun elftal bleven steunen. Het onvermoeide gezang door de Ieren maakte ontzettend veel indruk, met name toen een vol stadion in de laatste minuten en bij een niet meer te overbruggen 4-0, het ‘Fields of Anthery’ inzette.  Het van oudsher Iers protestnummer tegen de Engelsen is sinds heugenis het ‘You’ll never walk alone’ van  de Ierse supporters, Via het Schotse Celtic heeft Liverpool het gedurende de geschiedenis in haar repertoire opgenomen door het aangepaste ‘Fields of Anfield road’.

Eva Cassidy

En zo zijn we in Engeland beland. Het land van Eva Cassidy en Sting. Een van de mooist bezongen ‘fields’ daar is ‘Fields of gold’.  Het nummer over het plaatsje Barley, kwam al een keer voorbij in het artikel over de versie van Eva. Zij had net zo’n positieve instelling als de Ieren. Zij liet zich niet door haar  onvermijdelijke lot weerhouden muziek te blijven maken en bleef tot het einde optreden. Waaronder met haar versie van het nummer,  dat Sting schreef voor zijn album ‘Ten summoner’s tales’.

Sting’s favoriet

Een album met, tien, nee, twaalf aparte verhalen. Maar dat mag de pret niet drukken, het is nog steeds een prachtig album.Ook wat lichtvoetiger dan de vorige albums, The soul cages en Nothing like the sun. Was ook niet zo gek, want beide albums hadden hun inspiratie door het overlijden van Sting’s beide ouders vlak achter elkaar. Hoewel ‘Fields of gold’ ten tijde van de release niet zo’n enorme hit werd, groeide het, mede door het postume succes van Eva, later uit tot een klassieker en een van Sting’s eigen favorieten.En van zijn vrouw. Het nummer vertelt het verhaal van een stel dat elkaar ontmoet, trouwt en door de dood weer van elkaar scheiden. Een letterlijk levensverhaal dus, dat zijn inspiratie vond door een wandelingetje.Sting vertelde dat hij voor het eerst naar het platteland was verhuisd, dicht bij Barley. Nadat hij de wind door het maisveld zag gaan en de zon er op zag schijnen, schreef hij het nummer gebaseerd op deze locatie en op dit moment in zijn leven.

Less is more

Een simpel nummer, naar eigen zeggen. Tijdens de release van het album stelde hij ook dat de mooiste muziek vaak de simpelste nummers zijn. Less is more. Als het maar emotie oproept en uitdaagt. Dat hoeft niet met moeilijke akkoorden, teksten en arrangementen te zijn. Een nummer dat emotioneel raakt behoort volgens hem tot zijn beste nummers.  Sting  en Eva hebben elkaar nooit ontmoet, maar hij hoorde wel Eva’s versie na haar overlijden. Volgens de journalist die hem interviewde schoot Sting tijdens het horen van Eva’s ‘Fields of Gold’ vol, gaf hij aan trots te zijn de schrijver te zijn van het nummer en noemde hij de versie ‘puur’. Dan moet dit dus zijn beste werk zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s