Eminem – Without me(2002)


Sommige mensen gebruiken Twitter voor hun eigen ego en glorie. Maar door wat te roeptoeteren met een hashtag ben je niet meteen interessant. Dat was ook in de 90’s zo, alleen hadden we toen geen Twitter. De uitlaatklep voor de aandachtsorgels onder ons was toen de talkshow. ‘Weird’ Al Yancovic, fulltime grappenmaker, maakte dit soort paljassen al belachelijk in zijn film UHF( ’89 ). Ach, die Amerikaanse talkshows. Geraldo met de stoelpoot en zijn gebroken neus, de Jenny Jones show, de Ricky Lake Show en natuurlijk het ultieme afvoerputje, de Jerry Springer show. En in de 00’s kregen we de The Eminem Show, alleen was dat  een album.

Diepte geheim

Maar met het uitgangspunt dat alles rond Eminem door de media wordt gehyped tot iets interessants. Met die insteek en zijn comeback schreef hij het nummer ‘Without me’. Eminem benaderde vervolgens regisseur Joseph Kahn en samen met hem bedacht hij een comic strip-concept(Eminem is groot fan van comics).  Joseph luisterde ‘Without me’, om uitlekken via internet te voorkomen, in het kantoortje van Interscope baas Jimmy Lovine en maakte tegelijkertijd aantekeningen op zijn laptop, met de rest van de crew buiten de deur wachtend.  Het originele idee was een serieuze video, maar Eminem en Kahn vonden dat een centrale verhaallijn van Eminem als reddende Robin, meer zou linken aan het idee van The Eminem Show.

Eminem vs Moby

Naast het ‘parent advisory’ gedeelte werden ook andere aspecten,critici en mediahypes geparodieerd. Een misverstand is dat de vete met Moby door het nummer en video is ontstaan, er  was een andere aanleiding. Aan Moby werd als enige voor de opnames gevraagd door Kahn of de parodie mocht. Kahn had namelijk met veel ‘vijanden’ van Eminem gewerkt en wilde dat ook blijven doen. Moby had er geen probleem er mee en stuurde na de video te hebben gezien, een aardige reactie terug.

Eminem’s vete met Moby liep pas maanden later, tijdens hun eerste persoonlijke ontmoeting op de MTV Music Awards, uit de hand.  Eminem stelde later dat het mede door de organisatie van MTV was gekomen. Volgens Moby in een later interview, was het een storm in een glas water en had het hem veel free publicity opgeleverd. Dat was nou net precies wat Eminem met deze clip wilde aantonen. Er was gewoon wat opschudding nodig, want zonder hem was die uitreiking anders ook een stuk saaier geweest.

.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s