Flashback 2009: “I’ve never been given the chance before. But here’s hoping it’ll change’

Als de uitkomst al bij voorbaat vast lijkt te staan, kun je net zo goed het over je heen kan laten komen. Valt het altijd mee.  En soms zelfs beter uitpakken. Beter voorbeeld dan Susan Boyle is er niet.

Laatste poging

Op 21 januari 2009 liep een ietwat slonzige vrouw met nummer 14321 het podium op van het ‘Scottish Exhibition and Conference Centre’ in Glasgow. Bij voorbaat kansloos. Maar het was een missie voor Susan Boyle. Ze had al vele lokale talentenjachten gewonnen en tien jaar eerder had ze met al haar spaargeld een album opgenomen die ze had verspreid onder rond de 100 vrienden en bekenden. Ze had eerder al mee willen doen aan de X-factor, maar trok zich terug. Niet nog een keer. Het waren haar moeder en haar zangcoach Fred ‘O Neill die haar overtuigden om mee te doen met ‘Britain’s got talent’. Een soort laatste kans dat na het overlijden van haar moeder ook een laatste wens was die Susan moest inwilligen.

Stilte voor de storm

Het alles of niets zorgde voor een zelfverzekerde Susan die met  de uitspraak “I’ve never been given the chance before. But here’s hoping it’ll change’ een voorschot nam op een van de meest legendarische tv-momenten van de afgelopen jaren. Ze liet het publiek en de jury met open mond achter na haar versie van “I dreamed a dream’ van haar grote idool Elaine Page. Maar behalve de mensen in Glasgow maakte niemand, ook Elaine, dit moment nog niet mee. Na de auditie bleef Susan die anonieme vrouw met de kat en ging het leven verder. Dat was stilte voor de storm, want de opname werd pas in april uitgezonden. Daarna veranderde alles, precies wat Susan had gehoopt. Het fragment werd een van de best bekeken YouTube video’s ooit, de internationale media dook massaal op haar en ze kreeg een platencontract.

Wake-up call

Haar andere droom kwam ook uit, ze trad op met Ellen Paige die haar als net als de rest van de wereld plotseling wel opmerkte. Achteraf was Ellen wat minder positief, met name door de plotselinge opkomst van Susan. Zij stelde dat ze jarenlang heeft moeten ploeteren voor succes en YouTube Susan in een klap bekend maakte. Riekt naar jaloezie en kun je van twee kanten bekijken. Dankzij Susan en datzelfde YouTube werd Ellen een stuk bekender bij een groter publiek en hielp het haar carrière ook. Net als Susan werd gelanceerd en een enorme ster werd. En het bleef, in tegenstelling tot velen voor en na haar bij talentenjachten. Toch is er veel hetzelfde gebleven. Met name Susan zelf. De meervoudig miljonaire woont nog steeds in haar ouderlijk huis in Blackburn met haar kat, gaat met de bus en kan zich druk maken over de verjaardag van een vriendin. En dat is in de egocentrische muziekwereld van nu een nog grotere wake-up call dan dat ene optreden.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s