Bruce Springsteen – Dancing in the dark (1984)

Een beetje menselijkheid, dat is wat Bruce Springsteen in 1991 vroeg met zijn ‘Human touch’. Ik denk dat het eerlijk toegeven dat je fout zit ook een stuk menselijkheid is. Cameraman Daniel Pearl was nietsvermoedend met voorbereidingen voor deze video bezig toen hij op dat moment door Bruce Springsteen op zijn schouder werd getikt. Hiermee kwam een einde aan een meningsverschil  dat er voor had gezorgd dat Courtney Cox wereldberoemd werd.

Belediging met verstrekkende gevolgen

Want Courtney was samen met zo’n 200 figuranten gecast voor de video voor ‘Dancing in the dark’. De video werd (op twee weken na) 30 jaar geleden opgenomen in het St. Paul Civic Center in Minnesota. Courtney kreeg van regisseur Brian De Palma de rol van bakvisje op de eerste rij dat haar droom zag uitkomen: dansen met ‘The Boss’ op het podium. Deze rol, in de video die we allemaal kennen, zorgde ervoor dat het daarna aanbiedingen regende voor Courney en zij daardoor via het uitermate populaire Family Ties in Friends belandde. De clip had daarbij een sleutelrol in Bruce zijn carrière,maar hoe zou het zijn gegaan als cameraman Daniel Pearl de grote artiest niet voor p*zzy had uitgemaakt , omdat The Boss soft licht wilde?

Geen Courtney Cox, wel Clarence Clemons

Vastleggen in volledig scherm 13-11-2015 225039Dan was er in de eerste plaats een hele andere video geweest voor de plaat en zou het veel moeilijker voor Courtney zijn geweest om uiteindelijk Monica te worden in Friends. In het gelinkte achtergrondartikel las ik dat het eerste concept van de video heel anders was. Hierin waren alleen een belichte Bruce Springsteen en saxofonist Clarence Clemons, dansend voor een zwarte achtergrond, te zien. Dat was een ideetje van regisseur Jeff Stein. Bruce was zeer onzeker over het concept en erg nerveus tijdens de opnames. Dat kwam vooral door de oorsprong van het nummer. Het nummer was door Bruce geschreven na een pittige discussie met manager Jon Landau over de eerste release, de leadsingle. Jon eiste een enorme hit om het album ‘Born in the USA’ meteen te lanceren en die zat er volgens hem nog niet tussen.

Frustratie is de trigger

Bruce moest nog een nummer schrijven. The Boss voelde zich gedwongen tot iets. Juist uit met deze frustratie rolde de tekst er zo uit. De video moest dat gevoel letterlijk weergeven en cameraman Daniel Pearl wilde Bruce sterk naar voren laten komen. Bruce dacht van niet. Na een korte discussie tussen Bruce en Daniel, liep Bruce weg om niet meer terug te komen. Zo verschenen in plaats van Daniel en Stein, Brian De Palma en daarmee Courtney op het toneel en werd het uiteindelijk die ‘killer’ leadsong die Jon wilde. Daniel voelde zich daarentegen jarenlang schuldig en weigerde verschillende opdrachten voor andere video’s van Bruce.

Een menselijk tikje op de schouders

Maar met die tik op de schouder van Bruce tijdens proefopnames van Daniel in 1991, werd een stukje geschiedenis herschreven. Bruce gaf toe dat Daniel in 1984 gelijk had gehad en bood zijn excuses aan. Daniel werkte daarna mee aan de video dat door zijn lichttechnieken Bruce op de voorgrond zette. Letterlijk en figuurlijk , want The Boss was weer in één klap met twee albums (Human Touch en Lucky Town) terug. En dat na dat ene tikje,  dat stukje menselijkheid, die ‘human touch’ van Bruce zelf.

Vastleggen in volledig scherm 13-11-2015 225451

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s