Column: Thanks for all the laughs, Rik


Rik Mayall, een van mijn grootste Britse helden op tv,  overleed vandaag op 56-jarige leeftijd. De man wist met zijn vele rollen voor iedereen weer op een andere manier legendarisch te worden. De een herinnert hem als Lord Flashheart in Blackadder, de ander als Alan B’stard in The New Statesman. Ik leerde ik hem als zo velen op tv kennen door The Young Ones. Die serie met een van de meest briljante bandaankondigingen ooit:  ‘I hope Mike’s coming back with The Cure  – No Neil, it’s Madness this week.'(aflevering ‘Sick’)

Bottom

Rik kwam dan ook op deze site met zijn maatje Adrian’Ade’ Edmonson voor het eerst voorbij toen er werd er teruggeblikt op de eenmalige samenwerking van The Young Ones met Cliff Richard. Op initiatief van hun tweeën ontstond dit project dat het definitieve einde van de Young Ones was, maar die serie werd de opstap naar Bottom. Voor mij was Rik dan ook vooral Bottom. Bijna twee jaar geleden ging ik door middel van een flashback terug naar die gedenkwaardige tv-show. Op dat  moment was er zelfs sprake van een terugkeer van het legendarische duo, maar dat kwam nooit meer van de grond omdat Ade stopte met het project nadat er twee afleveringen waren geschreven.

There were times when Rik and I were writing together when we almost died laughing. They were some of the most carefree stupid days I ever had, and I feel privileged to have shared them with him.And now he’s died for real. Without me. Selfish b*****d.’

Ade Edmonson

Comeback

Juist tot enthousiasme van de BBC, was het idee om oudere versies van Richie en Eddie te maken, maar Ade vond hen nog niet oud genoeg. Wellicht over tien jaar, stelde hij. Hoewel er geruchten bleven dat het toch nog werd opgepakt,vooral omdat Rik het dolgraag wilde, is het na vandaag helaas zeker dat Bottom nooit meer terugkeert. Hoewel de samenwerking niet meer van de grond kwam, spraken Rik en Ade in tegenstelling tot vele berichten elkaar gewoon nog daarna. Ade stelde in zijn reactie op het nieuws van vandaag dat ‘hij en Rik er soms in leken te blijven van het lachen tijdens het schrijven, het een voorrecht is geweest om met Rik samen te werken en hij blij is dat hij de meest zorgeloze dagen van zijn leven met hem heeft gespendeerd.’ Om geheel in de stijl van Rik eraan toe te voegen:”Now he’s died  for real . Without me. Selfish b******d”. Een betere ode kun je niet geven.

Tegenovergestelde van Rik

Net dat er weinig betere acteurs in Engeland zijn dan Rik.Dat werd duidelijk uit een opname uit 1984 bij Terry Wogan. Daarin is Rik eerst minutenlang als zijn karakter Rick uit de Young Ones te zien dat met een ‘Shup up, Rick’ door Terry wordt beëindigd . Hij lijkt even paar seconden nodig te hebben om uit zijn rol te komen en daarna is een volslagen andere, een ietwat timide Rik Mayall te zien, gewoon zoals hij is. Hij was dan ook sterk in het neerzetten van onaangepaste en vervelende types omdat die net het tegenovergestelde van hem waren. Er zat dan ook een grote lijn in zijn bekendste karakters. Richard Dangerous van de Dangerous brothers, Rick uit Young Ones en Richie uit Bottom waren allemaal naar Rik en zijn echte naam Richard genoemd en waren in grote lijnen een dezelfde (onaangepaste) en vaak ook ietwat zelfdestructieve karakters.

“Opening my very own Twitter to stop another b*****d from doing it. So f*** off & don’t expect to hear from me any time soon. Love Rik x”

Rik’s eerste en laatste tweet ooit op 13 april 2010

Lifechanger

Heel anders dan in real-life. Daar was hij een familieman die van alles wilde doen. Dat werd nog verder versterkt na zijn ongeluk in’ 98. In een van zijn meest recente interviews  vertelde Rik dat zijn zware ongeluk net voor pasen een lifechanger was.Na vijf dagen in coma en kunstmatige beademing werd bijna besloten om de stekker eruit te trekken, tot hij een teken van leven vertoonde. Rik stelde dat hij naast de paasdagen hierdoor  dus ook zijn midlifecrisis had overgeslagen omdat hij het op het nippertje had gered.  En nog minder tijd voor onzin had. Treffend was in 2010  zijn enige en daarmee laatste tweet ooit.  “Opening my very own Twitter to stop another b*****d from doing it. So f*** off & don’t expect to hear from me any time soon. Love Rik x” Tja, dat kan niet missen, dat moet de echte Rik zijn geweest. Na de klik zie je  waarom hij eenzame top was op comedygebied.

Thanks for all the laughs, Rik.

600full-rik-mayall

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s