Reminded and Rewinded top 3: Vragen, vragen


Ik zag laatst de film ‘La linea’ (2009). Eentje uit de categorie snel vergeten. Klinkt gemakkelijk als je met nog wat vragen blijft zitten na de film. En niets is  irritanter om na een film op IMDB op zoek te moeten gaan naar antwoorden om gauw te beseffen dat de film niet klopt. Kom dan aan het begin en wat sneller met de mededeling ‘story or ending may contain errors’. Bespaart toch wat tijd.  Zo’n anderhalf uur. Nee, dan zijn muziekvideo’s gelukkig maar gemiddeld drie, vier minuten. En als daar minder logische of vloeiende verhaallijnen in zitten, noemen ze het gewoon kunst, opgelost. Niet helemaal, neem bijvoorbeeld deze drie muziekvideo’s met toch nog wat vragen.

1. Wie overleeft het niet in de clip van ‘All I want is you’ van U2(1989)?

want1Dat was lang een van mijn levensvragen op muziekgebied. Sinds dat de clip op MTV te zien was, bleef ik het gevoel houden naar een cliffhanger te hebben gekeken. Het verhaal van een onbeantwoorde liefde van een lilliputter (Paolo Risi) voor een trapeze danseres(Paola Rinaldi)  in het circus, was zeer ruim gebaseerd op de film ‘Freaks’uit 1932. De videoclip van deze  ode van Bono aan zijn vrouw Ali,  werd in een dag opgenomen nabij Rome. Het einde kan je op meerdere manieren interpreteren, maar The Edge kwam jaren later met een verlossend antwoord. Hij vertelde dat de video een klassiek verhaal van ‘midget meets girl’ is waarin volgens hem de trapeze danseres omkomt. De fans neigen de uitleg te accepteren. Ik ook. Als we kijken naar het plot van Freaks, dan kunnen we er van uitgaan dat The Edge gelijk heeft. En dat maakt die video van U2 ook meteen wat logischer. In tegenstelling tot die van Aphex Twin.

2.Want wat is nou het idee achter Aphex Twin’s”Windowlicker'(1999)?

Vastleggen in volledig scherm 2-6-2014 233414 Ik kan me herinneren dat ik nog heel lang een WTF-momentje hield na de eerste keer zien van deze video. Het antwoord is best simpel. Het is een ode/parodie op typische Gangsta video’s, met name op het stoere gedrag en blingbling dat door deze rappers zelf bloedserieus wordt genomen. Aphex Twin’s bizarre clip werd,net als eerder, geregisseerd door Chris Cunningham. Het werd een legendarische video waar heel wat censuur piepjes voor nodig waren, met name in het begin. Het werd ook de video waarin het gezicht van Aphex Twin definitief als ‘merk’ werd gevestigd. Dat de hele cast in de video hetzelfde grijzende gezicht van  Richard D. ‘Aphex Twin’ James heeft, is door de levensechte maskers letterlijk een bizar gezicht. Zo ook bij Brian Friedman (later danser voor Britney Spears), die de dansscènes voor zijn rekening neemt.  Dat deed Christopher Walken trouwens ook in de video voor Fatboy Slim.

3.En wat heeft die dansende acteur in een leeg hotel met de plaat  ‘ Weapons of choise’ van Fatboy Slim(2001) te maken?

Ook hier een simpel antwoord: Helemaal niets. Regisseur Spike Jonze(Praise you) wilde een opvallende video zodat het grote publiek en ik hier er aandacht aan zouden besteden. Spike had met Christopher in (letterlijk) een andere rol meteen prijs. Hij wist in tegenstelling tot dat grote publiek dat Christopher van origine een professionele danser was. Hij bedacht een concept van je even laten gaan en combineerde dit verder met Christopher’s  dansscène in ‘Pennies from heaven(1981). De acteur was hier ook enthousiast over en vond het een uitstekend idee.  Hij vloog binnen twee dagen over naar de  filmlocatie in het Marriott Hotel te Los Angeles, oefende de pasjes vier dagen onder choreografie  van Michael Rooney(zoon van) en nam de clip in twee dagen op. Helemaal gratis. Hij wilde er geen geld voor, omdat hij het idee zo origineel vond. Wij allemaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s