Reminded and Rewinded Top 3: 80’s waren de toekomst


Ik las een leuk verhaal over een man uit Wales die in 1989 vier hele simpele voorspellingen deed en rijk werd. Zo voorspelde hij dat in het jaar 2000  de soaps ‘Eastenders’ en ‘Neighbours’ nog op tv te zien zouden zijn, U2 nog bij elkaar zou zijn en dat Cliff Richard geridderd zou zijn. Hij zette 30 pond in, bewaarde het bewijsje en incasseerde in het jaar 2000 bijna 200.000 pond. Of het een mythe is of echt, het geeft wel aan dat de 80’s een goede tijd voor vooruitziende blikken was. Daarom deze keer nog drie bijna onopgemerkte voorspellingen die daadwerkelijk uitkwamen. De 80’s waren de toekomst.

1. Een anonieme Amerikaanse tv show voorspelde het lot van Khadaffi

second-chance3 Klinkt gek, maar  is echt waar. Libisch leider Khadaffi liet vooral in de 80’s negatief van zich spreken en hij was daarmee ook een geliefd onderwerp voor parodieën. In een aflevering van de kortlopende show ‘Second changes’ uit 1987 zien we Khadaffi aan de hemelpoort verschijnen. De scene was onderdeel van de weinig succesvolle show(met een piepjonge Matthew Perry), dat later nog een herstart en een make-over kreeg. Hielp niet, de serie hield het maar één seizoen vol.  Met Matthew Perry kwam het later helemaal goed en hij werd legendarisch in Friends.  Dat de show ‘Second Changes’ op haar beurt ook een beetje legendarisch werd, kwam door het feit dat de sterfdatum van Khadaffi op 29 juni 2011 werd gesteld.  Op die datum was hij al aan de verliezende hand en werd hij op 20 oktober van datzelfde jaar gedood.

2. John Lennon voorspelde zijn eigen lot

Meerdere keren. Vaak in interviews van veel eerder en vergezocht. Soms ook wat raker. Zo stelt hij in zijn laatste interview op 5 december 1980 met Rolling Stone, en 3 dagen voor zijn dood,  dat hij geen ‘dead hero’ wil zijn. John had net na vijf jaar weer zijn comeback gemaakt met  het album ‘Double Fantasy’. Zijn hernieuwde inspiratie had ook geleid tot vele onafgemaakte nummers. Zo’n nummer was ‘Borrowed time’. Het nummer, gebaseerd op een boottochtje, was een van de laatste nummers die hij schreef en opnam. Maar hij was niet tevreden over het resultaat. Zo belandde het niet op het album dat John gesigneerde voor Mark Chapman, die hem enkele uren later zou vermoorden. Het vooruitziende nummer kwam later bewerkt op het postume album ‘Milk and Honey’ te staan.

3. Films voorspelden heel wat technologie

Legio voorbeelden zijn er te noemen. Neem bijvoorbeeld Electric Dreams  uit 1984 en Wargames uit 1983.  Deze films introduceerden heel wat techniek (huis computergestuurd, hacken, digitale communicatie, internet ) die nu net zo gewoon zijn als vuilniszakken en afwasborstels. Maar met name Back to the Future II uit 1989 heeft  een paar rake voorspellingen gedaan over het jaar 2015.  En heel precies, zo wordt de vliegende auto waarschijnlijk precies volgend jaar in productie genomen. Over auto’s gesproken,  Knight Rider’s KITT  kon praten, had automatische besturing en had met name een zeer modern navigatiesysteem. Heel veel van KITT’s trucjes waren wauw en fantastisch in de 80’s, nu zijn ze standaard en heel gewoon. Laten we eerlijk zijn, de 80’s hadden een vooruitziende blik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s