Column: Not Happy met de top 40


Met de enorme prestatie van The Common Linnets op het Eurovisie Songfestival is de lat weer wat hoger gelegd voor volgende Nederlandse acts. En het is toch een klein beetje muzikale genoegdoening voor Ilse de Lange, die de afgelopen jaren een aantal keer werd bekritiseerd in de media door Anouk. Ilse en Waylon topten haar grote prestatie van vorig jaar met een eindpositie die alleen kan worden verbeterd door een overwinning op het festival. De prestatie van Anouk zal dan ook nauwelijks nog worden genoemd, terwijl deze bijzonder was na acht jaar niets en ook op zichzelf stond door factoren als  concurrentie. Toch worden The Common Linnets en met name hun eindpositie nu de maatstaf voor de komende jaren.

‘Record’

De nieuwe maatstaf dus. In de top 40 wordt de lat voor het hoogst aantal weken in de lijst over drie weken ook hoger gelegd. Ik heb het natuurlijk over ‘Happy’ van Pharell Williams dat zeker meer dan 41 weken in de lijst komt te staan en daarmee het stokoude record(1970/1971) van Corry en de Rekels met ‘Huilen is voor jou te laat’ uit de boeken schrapt. Records zijn er om te overtreffen, maar de  manier waarop dit wordt bereikt is een ander verhaal. Het record van Corry en haar Rekels werd namelijk behaald door simpelweg de platenverkoop. Dus door middel van een geheel andere samenstellingsmethode en daarom vind ik het aankomende record van Pharell dan ook weinig waarde hebben. Het is appels met peren vergelijken.

Aanpassingen in samenstelling

Het record is dan ook geen prestatie, maar het gevolg van aanpassingen in de samenstellingsmethode, beginnend 10 juli 1999, met de intrede van airplay als factor om de dalende cd-verkoop te compenseren.  Door deze toevoeging en het weglaten van downloads tegen manipulatie sinds dit jaar als laatste aanpassing, is de huidige top 40 absoluut niet meer te vergelijken met de lijsten van de afgelopen decennia als de 90’s en verder terug. De lijst (alleen nog gebaseerd op streaming en airplay plus nattevingerwerk door een enquête onder een paar honderd mensen)  is gewoon een airplaylijst geworden, zoals ik al eerder voorspelde. Daarom kan je, door het verdwijnen van downloads als meewegende factor,  zelfs de voormalig grootste top 40-hit van Gotye eigenlijk al niet meer vergelijken met “Happy’ die dit jaar Gotye in punten overtrof.

Geen toeval

Ik gaf eerder al vaak  aan dat het geen toeval  is dat vrijwel alle (duurte)records nog zeer recent zijn overtroffen. Vooral de afgelopen jaren stonden heel veel platen (vooral door airplay) meer dan twintig weken in de top 40. Het was dan ook niet de vraag of, maar wanneer het record verbroken zou worden.  Over drie weken dus. Er zou een realistischer beeld van top40-records worden gegeven als ze worden gerangschikt op basis van de regels die in dat tijdvak van toepassing waren, hun samenstellingsmethode. Gaat vanzelfsprekend  niet gebeuren, ook het record ‘ hoogst aantal weken in de top 40’ wordt op de grote hoop gegooid  en straks breed uitgemeten in de media als bijzonderheid. En daar ben ik als voormalig top40-liefhebber not happy mee.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s