Jamelia – Superstar(2004)

De weg naar de top en daar ook te blijven, is vaak moeilijker dan de weg naar beneden.  Daar kan Jamelia over meepraten. Gezien de toeloop naar haar grote internationale doorbraak in 2004, was het dan ook logischer geweest om haar tweede album ‘Drama’ te noemen.  Maar die naam had haar debuutalbum al, dus noemde haar tweede album ‘Thank you’. Niet zonder reden. Met de track ‘Superstar’ op het album, een cover van de Deense Christine Milton,  brak ze internationaal eindelijk door, maar daar was heel wat drama aan vooraf gegaan.

Verbloemen van geweld

Misschien was ‘Drama’ dan niet zo’n vreemde titel voor haar debuut, want ten tijde van de release in 2000, was ze nog maar net 19 jaar oud en woonde samen met een gewelddadige partner. Jamelia vertelde later in interviews over deze vreselijke periode. Zo werd ze het ene moment door de platenmaatschappij naar optredens of andere promotiedoeleinden gesleept om vervolgens bij thuiskomst in elkaar te worden geslagen door haar partner. Voor interviews de dag erna verbloemde ze haar thuissituatie en de bijbehorende blauwe plekken door een smoes of make-up. Daarbij werd ze in een tijd van veel promotie zwanger en dat viel vooral bij de platenmaatschappij Parlophone verkeerd.

Welgemeend ‘Thank you’

Jamelia, die achteraf tevergeefs hoopte dat de komst van een kind haar partner zou veranderen, zag haar opkomende carrière snel verdwijnen. Ze wist dat haar situatie een halt moest worden toegezegd. Vlak na de geboorte van haar kind had ze voldoende moed verzameld om bij haar partner weg te gaan en dat werd de inspiratie voor haar tweede album ‘Thank you’ . Hoewel ‘Superstar’ de meeste aandacht kreeg, was het titelnummer ‘Thank you’ het nummer dat de meeste indruk maakte. In het nummer bedankt ze onder andere haar ex-vriend voor de situatie waarin hij haar heeft betrokken, want dat heeft haar sterker en zelfstandiger dan ooit gemaakt.

Ervaringsdeskundige

En druk. Het nieuwe album met de werktitel ‘Rebel’ laat al lang  op zich wachten maar – zelf ontdekt door zelfgeschreven liedjes te zingen op een karaokemachine- heeft ze in diverse jury’s gezeten, waaronder tot nu in de Ierse Voice. Ook heeft ze haar andere ervaringen gedeeld in diverse documentaires, waaronder Jamelia: Shame About Single Mums  en is ze vast panellid van de Britse show Loose Women. Ondertussen heeft ze haar ‘Superstar’ tot op heden niet overtroffen, so be it. Artiesten zoeken met name erkenning voor hun werk, maar een artiest die zelf een problematische situatie erkent en daarna voor zichzelf opkomt, is pas echt een superster.

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s