Flashback 1988: ‘I am not bad, I’m drawn that way’


Dinsdag overleed acteur Bob Hoskins. Hoewel de man een gewaardeerd acteur was in tientallen films en series,roep je bij hem soms ‘Nixon’ of  ‘Mermaids’, maar vrijwel altijd  ‘Roger Rabbit’.

Disney vs Warner

De film ‘Who framed Roger Rabbit’ maakte dan ook impact. ‘Roger Rabbit’ werd niet alleen een van de duurste, ook 3196796_orieen van de populairste films van 1988. Daarbij gaat het de geschiedenis in als de eerste samenwerking tussen concurrerende cartoons van Warner en Disney. Zeer afgepast trouwens. Zo moesten concurrenten Donald Duck en Bugs Bunny  evenveel screentime krijgen, net als andere figuren uit de stallen van beide grootmachten. Hoe dan ook, in deze film draaide het uiteindelijk om dat konijn, met geen enkel belang bij beide maatschappijen. Roger stond er gewoonweg tussenin. Net als Bob, in een glansrol als detective Eddie Valliant.

Konijnenpak

Het was dé film van Bob, ondanks dat er best wel meer mensen op de set liepen. Dat is een understatement, met meer dan 700(!) namen en credits op de aftiteling. Zo werd Roger Rabbit  ‘gespeeld’ door Charles Fleischer. Tussen haakjes door mij gezet, maar eigenlijk letterlijk. Charles hees zich tijdens de opnames van de stemmen, in een konijnenpak. Net als de andere stem-aindexcteurs, die ook in kostuum waren trouwens. Bob vond het maar niets, en als nuchtere Engelsman waren het allemaal maar gekke Amerikanen. Charles stelde in een interview ter ere van het 25-jarig jubileum van de film, dat Bob er later wel op terug kwam, omdat het hem hielp zich te focussen op iets wat er niet was tijdens de opnames.

Kathleen Turner

Kathleen Turner was er wel, trouwens. Ook al zou je dat niet denken aan de hand van de credits op de aftiteling.Toch was de inbreng van Kathleen ‘Jewel of the nile’ Turner zeker belangrijk. Ze is als de stem van Jessica, verantwoordelijk voor ee88n van de bekendste quotes uit de film: ‘I am not bad, I’m drawn that way’. Dat viel bij Jessica wel mee, er was duidelijk wat contrast met dat maffe, getekende konijn, haar echtgenoot. Zo ook qua karakter. Vrij complex, letterlijk. Naast de stem van Kathleen, werden haar nummers gezongen door Amy Irving en was het uiterlijk van Jessica gebaseerd pin-up Betsy Brantley. Toch stond Kathleen’s naam niet bij de aftiteling. Hoewel de algemene opinie is dat ze haar rol voor de lol en als een gunst deed, blijft het ontbreken van haar credit een klein mysterie.

Judge Doom

Het is gewoon win-win. De film kreeg een extra mysterie bij succes, bij een flop stond het niet op haar conto. Simpel. Dat maakte Christopher Lloyd niet veel uit. Tussen de ‘Back to the future’ films maakte hij ook hier zijn opwachting. Dat Christopher het werd was geen zekerheid, ook Tim Curry deed auditie. Maar hij deed dat ‘te goed’. In tegenstelling tot hem, moest Christopher wat moeite doen om eng over te komen. Op aanwijzing van 4334regisseur Robert Zemeckis mocht hij niet met zijn ogen knipperen. Judge Doom speelt verder een belangrijke rol aan het eind. Er waren bijna 40 scripts met bijna net zoveel verschillende eindes. Die allemaal de prullenbak in verdwenen.Judge Doom  verdween zelf ook aan het einde van de film, maar Christopher stelde in een interview uit 2009, toen er  plannen waren voor een Roger Rabbit 2, hij graag wil terugkeren in een eventuele sequel.Dat wilde Bob trouwens ook. En dat zou best nog kunnen, hij gaf zelf het voorzetje in hetzelfde 2009 door voor te stellen om in een deel 2 als cartoon terug te keren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s