Roger – I want to be your man(1988)


Cher maakte haar grote comeback in 1999 met ‘Believe’. Zij werd vooral geprezen vanwege het innovatieve ‘tube-effect’, gedaan met auto-tune. Als ik het moet omschrijven, dan is het een  stemvervorming waardoor de plaat een tweede stem lijkt te hebben van een robot. Of zoiets. Hoewel het innovatief was, was het geluidseffect niet nieuw. Zo hadden we al eerder de Vocoder en de Voicebox. En dat hoorden we al op  platen van Bon Jovi, zoals ‘Living on a prayer’ en ‘It’s my life’. Maar de artiest die na advies van Stevie Wonder van de Voicebox zijn handelsmerk maakte was Roger.

What’s zapp?

Roger is Roger Troutman, trouwens. En niet zo anoniem als zijn artiestennaam doet vermoeden. Roger en broers Larry, Lester en Terry werden ontdekt door George Clinton en vormden Zapp in 1978. What’s Zapp? Zapp werd uitermate succesvol en bracht een aantal studioalbums en  compilatiealbums uit. Compilatiealbums komen vaak aan het einde van de groep uit en dat was in dit geval met vertrek van Roger om solo te gaan. Hoewel de groep wel doorging, was het succes na het wegvallen van het boegbeeld snel over. Dat Roger solo ging, werd al ingezet nadat hij talkbox-effecten op Scritti Politti’s “Boom There She Was” had gedaan.

Voortvarende solocarrière

Boom, there he was, kun je beter zeggen,  zijn solocarrière knalde erin. Met ‘I want to be your man’ scoorde hij zijn grootste hit ooit, zeker in Nederland, aangezien hij hier met Zapp nooit in de hitlijsten heeft gestaan. Ook op deze plaat was weer die typische voicebox-stijl te horen, maar hij probeerde wel steeds weer nieuwe ideeën uit. Zo liet hij langzaam de Zapp-periode achter zich. Met name in de 90’s liet hij zich veelal horen als meewerkend artiest op diverse albums  van andere artiesten, met name rappers. Zo was hij  met zijn Voicebox te horen op “California Love” van 2Pac en Dr Dre en was hij verder te horen op het debuut van Snoop Dogg’s debuut ‘Doggystyle’ uit 1993. Maar zoals eerder al  vermeld, Roger was al tijdens de Zapp-periode zo nu en dan solo bezig. Zo nam hij in 1981 een cover van ‘I Heard It Through the Grapevine’ op, bekend geworden door Marvin Gaye.

Fataal familieconflict

En dat is niet de enige link met Marvin. Marvin werd drie jaar later vermoord door zijn vader. Roger overkwam hetzelfde, ook hij werd door een familielid vermoord.In 1999 werd hij doodgeschoten door zijn broer Larry, waarna Larry zelfmoord pleegde en enkele honderden meters in zijn auto werd gevonden.  De reden is nooit helemaal opgehelderd, maar nabestaanden houden het erop dat het een financieel conflict was. Bizar, omdat Larry juist in de de meest succesvolle periode mede-bandlid Dale Degroat op het hart had gedrukt dat ‘Geld nooit belangrijker moet zijn dan mensen’. Maar dat kan dus in een zapp, in een seconde, anders zijn.

Advertenties

3 gedachten over “Roger – I want to be your man(1988)

 1. Graag gedaan…
  Ik heb ook nog een mix die gemaakt is toen het boek uit kwam…
  Als je deze graag wilt beluisteren…mail me maar en ik stuur je een download link.
  Greets..

 2. I love the vocoder…
  Voor een aantal jaren terug de mikro korg xl gekocht want die is nog een beetje betaalbaar en kwaliteit kwa vocoder en als je een mooi vocoder boek wilt lezen: how to wreck a nice beach is dan een aanrader…daar gaan ze ver terug in de vocoder…
  Toen ik een jaar of 9 a 10 was kocht ik platen met mn pa waar ook veel vocoder in verwerkt zat…zoals jonzun crew…. zo vet was dat…
  Mn mobiel heeft zelfs een cylon sound als er een whatsappje of iets binnen mom hahaha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s