Flashback 1982: “The one question you never answer…”


Dat vroeg Noel Edwards in 1982 aan Benny Anderson van Abba tijdens een interview voor The Late Late Breakfast op de BBC. Hoewel Benny hierop met ‘Is there any?’ reageert, kijkt hij met een schuine blik naar de anderen. Symbolisch.

Winner takes it all

‘The winner takes it all’ luidde al het einde in van de uitermate succesvolle band die in 1973 werd opgericht. Of beter gezegd: de scheiding van Bjorn en Agneta  waar dit nummer op gebaseerd is. Na deze nummer 1 uit 1980 was het al zo goed als over met deze Zweedse hitmachine, ook al scoorde de band alleen al in Nederland nog vier extra hits. De definitieve genadeklap was de scheiding van Benny en Frida in 1981 achteraf gezien. Toch ging de band daarna gewoon verder, wellicht tegen beter weten in. Zo namen ze in het voorjaar van 1982 nog enkele nieuwe nummers op, waaronder  “I Am the City“, en “Just Like That“.Maar de soepele hitmachine had zand in de tank.

Jubileum is  meteen afscheid

De nummers waren bedoeld voor het nieuwe album, maar de (muzikale) chemie tussen de bandleden was verdwenen. De groep vond de nummers dan ook onder de maat en ze konden zich niet meer motiveren om alsnog een volledig album te maken.  In plaats daarvan kwam er een verzamelalbum uit:The first ten years’ , met op de valreep toch nog drie nieuwe platen “I have a dream’, The day before you came en ‘Under attack’.  Dit allemaal ‘ter gelegenheid van het tienjarig bestaan’ van de band. En daar zou het ook bij blijven.

Ingestudeerd antwoord

Ik ben benieuwd wat Benny op dat moment had geantwoord als Noel ‘Hoe lang gaan jullie nog door?’ had gevraagd. Dat had Noel een maand eerder nog aan Bjorn gevraagd, die een volledig ingestudeerd antwoord gaf. ‘The one question you never answer’. Tja. Amper een maand later, op 11 december 1982, waren ze  voor het laatst als Abba te zien,  op de Britse tv via een satellietverbinding met Stockholm. Na het nummer ‘I have a dream’ en het vrij oppervlakkige interview, gaf de band met ‘Under attack’ het laatste optreden ooit.

Waterloo en zwanenzang

Dat was dus de zwanenzang van de band en na deze uitzending verdween Abba definitief uit de spotlights om een hele lange pauze te nemen, die tot op de dag van vandaag nog voortduurt, met een kleine reünie daargelaten.Abba is dan ook nooit officieel uit elkaar gegaan, meer stilletjes uitgedoofd, uit elkaar gegroeid. Maar de vraag die nooit beantwoord wordt, blijft  hoe concreet de band tijdens dit laatste interview al met die wellicht besloten  ‘pauze’ bezig was. En o ja,  of Abba ooit terugkeert. Vooralsnog had Abba net als Napoleon  uiteindelijk dus haar eigen Waterloo. Dat was in het Stockholm van ’82, tijdens dit interview, op dezelfde plek waar exact acht jaar eerder en in tegenstelling tot de kleine veldheer – Waterloo nog een begin was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s