Toad The Wet Sprocket – Walk on the ocean (1991)


Edison zei ooit nadat hij na duizenden pogingen de gloeilamp uitvond: I haven’t failed, I’ve found ten thousand ways that don’t work’. Soms kijk je terug op dingen en besef je dat het niet zo is gegaan als je wilde. Het liep niet zoals het eigenlijk had moeten zijn en wat rest is een leermoment. Dat stelt zanger Glen Phillips ook in het nummer ‘The moment’ van Toad The Wet Sprocket.  Het recent uitgebrachte nummer is een reünie met de band die na jaren weer bij elkaar is.

Inspiratie in een hippie-resort

Waren ze uit elkaar dan?  Ja, maar het was al langer stil rond de band  met een uit de lucht gegrepen bandnaam en gebaseerd op een Monty Phyton scetch.  Begin begin 90’s braken ze door met het album ‘Fear’ en liepen nog even de oceaan over om zelfs een klein stapje op het Europese vasteland te zetten. Hoewel hun video’s voor ‘Walk on the ocean’ en ‘All I want’ veel werden gedraaid op het toen nog te gekke MTV, bleven ze vrijwel onbekend hier. In Amerika liep het wel lekker. Daar werd ‘Walk on the ocean’ een enorme hit. Hoewel het publiek jarenlang heeft afgevraagd waar tekst nou over gaat, is het antwoord heel simpel. Het gaat over een tripje dat Glenn maakte met zijn vrouw naar Doe Bay, een hippie-resort.

Geen drive meer

Het nummer was dus in eerste instantie eigenlijk een last-minute demo. Ze wilden niet alleen wat instrumentaals spelen en ook wat tekst op het nummer. Naar eigen zeggen schreef Glenn in 10 minuten de tekst bij elkaar. Hoewel het op afraffelen lijkt, groeide het nummer uit tot een volwaardige signature-song voor de band. Het succes groeide daarna sterk, maar zoals Glenn recent aangaf in een interview: succes is natuurlijk leuk, maar de echte drive moet het maken van muziek zijn.En die drive was er eind 90’s niet meer. Nadat ze redelijk hadden meegedraaid ondanks de populariteit van Grunche, was het gewoon over. De bandleden hadden er gewoon geen zin meer in.

Kickstart

Glenn stelt doordat de band met veel geluk, hard werk en zonder ruzies zo’n tien jaar succesvol was en dat daardoor de band een beetje verwend raakte. Na jaren uit elkaar te zijn geweest, begonnen ze weer helemaal opnieuw en moesten ze de fans weer weten te vinden. Daarom kwam de band op het idee om met het crowdfundingproject Kickstarter na zestien jaar een nieuw album uit te brengen. Het leermoment is achteraf dat de band niet besefte hoe lucky ze waren en dat de muziek enorm werd gewaardeerd door hun fans. Met vijf keer (!) het gestelde doel behaald kon het nieuwe album’New Constellation’ er makkelijk komen. En dat in één poging.

Vastleggen in volledig scherm 14-11-2015 191549

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s