Zeitgeist 1995


Het kanteljaar van de 90’s, namelijk precies op de helft van dit decennium, kenmerkt zich natuurlijk door de moord op Israëlische premier Rabin en de gifgasaanval van Sum Shinrikyo in de metro van Tokio. Ook de val van Srebrenica dat werd gevolgd door het vredesakkoord van Dayton dat een einde maakte aan de Balkanoorlog drukte een stempel .  Verder werd de voetbalwereld na het Bosman-arrest nooit meer hetzelfde, net als de Nederlandse muziekwereld, vooral na de meest onwaarschijnlijke nummer 1 in jaren met ‘Busje komt zo ‘ van Höllenboer, maar vooral door de komst van TMF.

Zet hem op 9, 6 of..

 Met deze zender kregen we op 1 mei de allereerste Nederlandse muziekzender ooit.  Naast onervaren VJ’s  en een een zeer beperkte collectie video’s met als Bryan May’s ‘Too much love will kill you’ als allereerste clip, maakte de zender een bescheiden start.  O ja, daarbij was er gesteggel met de belangrijke kanaalnummers onder de tien. Namelijk SBS en het commerciële Veronica begonnen ook hun uitzendingen. Uiteindelijk werd het SBS6 en TMF draaide haar zes gewoon om.  Daarna groeide TMF uit tot een succesvolle zender dat een enorme boost gaf aan de Nederlands(talig)e muziekwereld zodat zelfs Höllenboer een videoclip moesten maken. Na 2002 en de overname van MTV was het snel over. Het ook begonnen Veronica is vrijwel altijd op kanaalvoorkeur 8 blijven hangen, een getal dat Nick Leeson heel erg goed kon onthouden.

 

Bankenboef

 

Want account 88888 werd een ramp. En het begon zo goed. Nick maakte een superstart toen hij door door mede financiële voorspoed veel geld binnenhaalde voor de bank. Na zijn promotie naar Singapore ging het fout en begon het speculeren van hem op de Japanse economie pas goed. en verloor hij steeds grotere bedragen. Om de verliezen aan het zicht te onttrekken, opende hij het geheime account 88888 en waren de verliezen in januari 1995 enorm opgelopen. Hij veroorzaakte korte tijd later de grootste financiële ramp in de Bankenwereld van de 90’s. Door enorme risico’s met steeds hogere bedragen en ook heel wat pech veroorzaakte hij het failliet van Barings, de oudste bank van Groot Brittannië die zelfs de Britse koningin als klant had. De doodsteek voor Nick’s carrière, en daarmee de bank zelf, was de aardbeving in het Japanse Kobe in februari van ’95. Dat veroorzaakte een vrije val van de Japanse beurs en  daarmee liep de schuld van Barings op tot meer dan 1, 4 miljard pond en was het ook over voor de ooit zo grote en trotse bank.

 

Kort maar krachtig

1995Nick vluchtte  nadat de bank ontdekte wat voor een slechte gokker hij was. Hij werd gearresteerd in Duitsland en daar kwam de act Maxx ook vandaan.  Want in 1995 luisterden we naar het producerstrio Maxx. Met uithangborden Boris ‘Gary Brakoe’ Köhler en Eliz ‘Alice Montana’ Yavuz scoorden ze ook in Nederland een enorme hit met ‘Get-a-way’.  Met het vertrek van Alice Montana en de toepasselijke hit ‘No more’ was het hier in Nederland over en  was de maximum ecstasy, waar Maxx een afkorting van was, uitgewerkt. Daarna ebde het succes ook elders snel weg en alleen in Duitsland zelf hield het succes nog enkele kleinere hits aan.

 

Kringetje

Wat was er met Nick gebeurd als die aardbeving van Kobe nooit had plaatsgevonden? Meer het omgedraaide van ‘wat als’ is aan de orde in een van de meest opvallende films van 1995,  ‘Twelve monkeys’ of vaker als 12 Monkeys uitgeschreven. Geregisseerd door Terry Gilliam, wordt er vindingrijk gespeeld met de gevolgen van tijdreizen.  Bruce Willis deed de opnamen onbetaald omdat hij graag met Terry wilde werken. Kwam goed, hij kreeg een aanzienlijk deel van de opbrengst na het succes. Tot op de dag vandaag zijn er nog felle discussies tussen fans van deze film. Met name wat de originele tijdlijn is. Met name omdat door het tijdreizen van Bruce Willis en het scenario van de film, de vraag blijft hangen of het karakter van Bruce, Cole, niet zelf de toekomst van verwoesting heeft veroorzaakt. Er ontstaat er een oneindige ‘timeloop’  en we weten allemaal dat alleen Bill Murray uit ‘Groundhog day’ daar uit kan komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s