Emilia – Big, big world(1998)


De naam Emilia betekent zoiets als gebrand op succes, overtreffend, rivaliserend. What’s in a name? Want toen we bijna de vorige eeuw uit waren, kwam de de bescheiden Emilia Rydberg de hitlijsten binnenwandelen.Met ‘Big, big world’ waarin ze als een Calimero de wereld om haar heen beschreef, keek ze verwonderd en verbaasd om zich heen in de charts.

Ongemerkt naar nummer 1

Wat moesten al die andere mensen hier? Ondertussen liep ze rustig naar boven. Omhoog kijkend naar al die grote artiesten verontschuldigde ze zich als ze er een paar aanstootte. Ze zei sorry toen ze doorkroop ten koste van Cher, the Spice Girls en Boyzone en voordat ze het wist stond ze op de eerste plaats. In Europa hield ze het in diverse landen weken uit op 1, maar in ons land was het geduld al snel bij op Cher. Emilia moest nu maar weer buiten gaan spelen, de grote mensen mochten weer op nummer 1 staan. Spreekwoordelijk natuurlijk, Cher en Emilia hebben elkaar nooit ontmoet waarschijnlijk. Toch wandelde Emilia daarna de charts weer uit, zo de bezemkast van vergeten artiesten in.

Met dank aan TMF

Dat was kort samengevat de opmerkelijke weg van Emilia’s ‘Big, big world’ in Nederland. Serious Request bestond nog niet, maar de plaat werd in de laatste weken van 1998 grijs gedraaid. Ik kan me herinneren dat het nummer onder andere een groot favoriet van TMF’ was en zo kreeg Emilia ook hier in Nederland voet aan de grond. Zo’n glazen huis was dan ook niet nodig voor deze plaat, want TMF had namelijk in die tijd heel veel invloed. Dat was dus een zekere hit. Misschien doet dat de plaat wel een beetje te kort, want het is natuurlijk ook de perfecte timing geweest, met de donkere dagen met name voor kerst.

Writersblock

Voor haar was de timing misschien wat minder. Het succes kwam te snel, ze wist de plaat nooit meer te toppen. Hoe ze het ook probeerde. Zo probeerde ze, als zovelen, recent terug te komen door het songfestival maar ze strandde in thuisland Zweden al in de voorronde. In een interview vorig jaar vertelde ze dat ze na de hit een writersblock heeft gehad en uiteindelijk naar Berlijn verhuisde om meer inspiratie op te doen. Ondanks het songfestival debacle heeft het wel gewerkt. Ze is gegroeid. Recent heeft ze na bijna vijftien jaar haar eerste internationale album uitgebracht, want de inmiddels 36 jarige Emilia Mitiku bracht daarvoor alleen in Zweden een paar cd’s  uit.  De laatste daar heette ‘My world’  en dat komt  ten opzichte van Big, big world’ in ieder geval wel wat assertiever over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s