Shaggy – Oh Carolina (1993)

Covers en remakes moeten wel iets toevoegen anders is het bij voorbaat mislukt. Dat is het verschil tussen Shaggy’s versie van ‘Oh Carolina’ en een zeer slechte remake van een legendarische serie.

Bar slecht

Voordat ik naar Shaggy ga, even over het bericht dat SBS6 met een Nederlandse remake van Cheers gaat komen. Met precies dezelfde karakters. Sam wordt Barry, Carla wordt Cindy, Norm wordt Lou, Cliff wordt Niek, Diane wordt Helene en Coach wordt…Coach. Helaas, wordt hem niet. De originele serie was juist perfect uitgebalanceerd door die illustere cast, maar ook in het bezit van een heel goed schrijversteam en daarmee uitgewerkte grappen. Nederlandse remakes zijn dan ook bijna nooit succesvol en nog belangrijker: juist niet grappig. Amerikaanse en Engelse scripts worden grotendeels gevolgd, met name uitdrukkingen en grappen worden (letterlijk) vertaald. O ja, de remake gaat geen ‘Proost’ maar ‘Bar gezellig’ heten.

Aan de basis houden

Bar slecht is ook een optie.Nee, als je dan iets niet zelf bedenkt, hou het dan alleen bij de basis. Dat deed Shaggy in de 90’s ook en dat werd een enorm succes. Die basis werd al in de 60’s gelegd door de Folkes Brothers. Zij schreven het nummer oorspronkelijk. Nadat Prince Buster enkele muzikanten en de broertjes bij elkaar bracht werd het nummer in no-time opgenomen.En maakte een enorme indruk. Naast een van de eerste hits uit Jamaica, misschien wel de allereerste, wordt het ook gezien als het eerste ska-nummer.  Met zo’n legendarische plaat aan de slag te gaan, dan moet je van goede huize komen.

Shaggy ster tegen wil en dank

Shaggy was dan ook al goed bekend in de wereld van dancehall en reggae en hij deed zijn optredens in diverse clubs. Hij nam voor de lol zijn versie (met eigen tekst) op van Oh Carolina en ging vervolgens op tour met Maxi Priest. In een interview met Planet Rock vertelde hij dat zijn manager via connecties de plaat bij Greensleeve records wist te krijgen in de UK en daarna ging het heel hard. Zo hard, dat de tourmanager van Maxi aan Shaggy vroeg of hij niet beter promotie kon gaan doen voor zijn eigen plaat. Shaggy was in eerste instantie er niet blij mee, want met 500 dollar per week en het meemaken van het op tour zijn, was voor hem al meer dan hij kon dromen.

Geen eendagsvlieg

Net als de broertjes Folkes werd Shaggy al snel als eendagsvlieg bestempeld. Dat bleek niet zo te zijn, maar volgens Shaggy kwam dat in die tijd vooral doordat na zijn cover veel artiesten als Shabba Ranks, Apache Indian, Chaka Demus & Pliers en zelfs Snow in dezelfde vijver gingen vissen. De gebroeders Folkes zien zichzelf ook niet als eendagsvlieg. Ze zijn naar eigen zeggen na die hit uit de 60’s gewoon allemaal wat anders gaan doen. Ze kwamen alleen nog in het nieuws toen John Folkes  na een rechtszaak tegenover producent Prince Buster de credits kreeg. En met zo’n klassieker hadden de Folkes ook genoeg credits om wat later dan gepland met hun debuutalbum  te komen, maar 50 jaar na dato.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s