Column:Top 40 wordt airplaylijst

Van de week kwam het tv-programma Rambam met de ‘onthulling’ die niemand echt verastte: hitlijsten kunnen worden gemanipuleerd. Op basis van opkoping kan een positie worden gekocht. Hoewel de pijlen in de uitzending vooral op de Single top 100 worden gericht, voelden Bart Arens van de Mega top 50 en met name  Erik de Zwart van de Top 40 zich verplicht te reageren. De Zwart besloot, als top 40 baas zijnde, van de week zelfs downloads niet meer mee te laten tellen. Probleem opgelost.  Het is alsof je een rattenplaag in je huis oplost door je huis te verkopen.

Airplay

Platenzaken werden in de 80’s nog benaderd over wat hun bestverkochte nummers waren. Dat kon met de komst van internet en het dalen van de (single)cd-verkoop steeds minder, daarom wordt airplay sinds 1999 meegewogen. Ik blijf erbij dat airplay als (te) zware factor van top40-samenstelling de lijst niet veel goeds heeft gedaan. Want het logische gevolg airplay een grote invloed geven is dat een plaat te vaak veel te hoog(hoezo niet manipulatief) en veel te lang in de lijst is gebleven en blijft. Het hoeft alleen maar op een zeer beperkte playlist van veelal format radiostations te staan. Door deze zeer zwaar mee te rekenen, gaan platen maar niet weg.

Duurterecords

Het is ook geen toeval dat de afgelopen jaren het ene duurterecord na de andere is verbroken en dat de huidige lijst( 15-2-2014) een top 10 kent waar negen(!) platen op zijn minst tien of meer weken in de top 40 staan. Snelle hypes en verrassingen werden er al eerder uitgefilterd door onder andere over twee weken te meten, maar nu airplay de belangrijkste factor gaat worden, wordt het nog erger. Gimmicks, uitschieters en toevalstreffers zul je niet meer aantreffen, laat staan de meeste Nederlandstalige muziek. Platen die door voornamelijk downloads op eigen (en eerlijke) kracht de lijst wisten te bereiken, worden nu uitgesloten.

Hitlist UK

Waarom kan bijvoorbeeld Engeland wel een overkoepelende en representatieve hitlijst samenstellen ondanks de verandering van de muziekwereld? Door bijvoorbeeld een hele lijst aan regels en een goed trackingsysteem. Maar vooral door geen streams en airplay(zijn wel net als Nederland aparte lijsten voor) mee te tellen in de singlelijst.Hierdoor je krijg je een vrij onafhankelijke hitlijst – ondanks de grote binding met de BBC-  dat een realistisch weekoverzicht geeft. Er is niet alleen betere doorstroming in de lijst, maar ook op de Engelse radio. Daar worden platen meer gedraaid naar mate ze hoger staan en minder als ze weer in populariteit zakken. De volgorde die we ooit ook kenden in Nederland.

Vrijdagmiddagborrel

Nu wordt de top 40 helemaal een airplaylijst, en die hebben we al. Maar het publiek wil geen lijst die opdraagt wat leuk te vinden, maar een overzicht van wat zij leuk vinden. Nu ook de beste graadmeter voor wat het publiek leuk vindt, juist de downloads, niet meer worden meegeteld, is de top 40 voor het publiek helemaal overbodig geworden. Zo zie ik het, helaas. De lijst wordt hierdoor simpelweg gereduceerd tot de wekelijkse vrijdagmiddagborrel van een select groepje muzieksamenstellers op de radio.

Advertenties

2 gedachten over “Column:Top 40 wordt airplaylijst”

  1. Dank je Frankly. Ik ben opgegroeid met de Top 40 , maar de ontwikkelingen van de top 40 bevallen me al langer een stuk minder. Met name de rol van airplay zoals ik ook aangaf in de column, vind ik een factor dat een vertekend beeld geeft. Ik juich zeker veranderingen toe, maar met name in de lijst zelf. Alleen zie ik het niet op korte termijn gebeuren. De top 40 speelt dan ook hedendaags een minder belangrijke rol op deze site en ik houd me op deze site vooral bezig met de artiest, de plaat, zeitgeist en de muziek in het algemeen.

  2. Ik kan mij hier helemaal bij aansluiten. Erik de Zwart is ook volledig de weg kwijt. Het wordt tijd dat de Stichting top 40 door een echte chartwatcher wordt aangevoerd (Sieb Kroeske bv ?)De Mega Top 50 laat een veel beter beeld zien (ik ben niet tegen airplaymeting zolang de factoren maar even zwaar gewogen worden)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s