Third World – Try ya love (1982)


Muziek blijft komen en gaat ook weer. Zo is het ook met de frontman van een act. Met het idee “If it’s music, sweet music, let it play’ vormden Keyboardspeler Michael “Ibo” Cooper en gitarist Stephen “Cat” Coore met wat anderen Third World in 1973. Met een verleden in o.a. Inner Circle (drummer Willie Stewart kwam van die band) was het niet zo gek dat zij als band ook de kant van reggae opging. Dat deden ze, al was het met wat omwegen.

Bunny Rugs leidt de band naar succes

Na wat bandwisselingen was de meest bekendste line-up met zanger William “Bunny Rugs” Clarke. Het tweede album ’96 Degrees in the Shade’  van de nieuwe band was meteen ook de doorbraak. Nummers als titelnummer ‘1865 (96° in the Shade)’, ‘Rhythm of Life’ en de enige cover op het album, ‘Dreamland’ werden klassiekers bij de fans. En ‘Try ya love’, zo’n tien jaar later.Na deze hit liet de band zich echter niet meer horen in de Nederlandse  lijsten, maar ze bestaan nog steeds en vieren hun 40 jarig bestaan. Een leeftijd die Heavy D. nog net haalde. Wacht even, Heavy D.?

Heavy D en  zijn glazen bol

Ja, zo maken we een bruggetje, of noem het een klein zijsprongetje.  Want de bekendste plaat die Third World  ooit uitbracht blijft  ‘Now that we’ve found love’ , een cover van The ‘O Jays. Die plaat werd nog succesvoller  gecoverd door Heavy D & The Boyz in 1991. Het nummer stond op hun album ‘Peaceful journey’ wat een ode was aan Troy ‘Trouble T-Roy’ Dixo, een van de oorspronkelijke Boyz .Troy kwam vlak voor de opnamen om na een ongelukkige val. In 2011, tijdens Heavy D’s allerlaatste interview gaf hij aan dat het ongeluk een grote impact op hem heeft gemaakt en dat het moeilijk te begrijpen valt dat iemand zo jong, zo weg kan zijn. Ietwat voorspellend, want amper een week na het interview overleed Dwight ‘Heavy D.’ Myers  op 44-jarige leeftijd.

Stevie Wonder duikt op

Wat Heavy nog wel heeft kunnen doen was het opnemen van een reggaealbum, genaamd ‘Vibes’,een lang gekoesterde wens. En zo maken we weer een zijsprongetje terug, want we hadden het over Third world. Zij hadden al heel wat reggaealbums uitgebracht. Juist hun reggae-uitvoering van ‘Now that we…’ trok de aandacht van Stevie Wonder en ook Melody A McCully, die samen met de band ‘Try ya love’ opnam.In een interview met Antimusic vertelde zanger Bunny, dat de band dacht dat Stevie naar Jamaica was gekomen vanwege de overleden Bob Marley.

Masterblaster

Maar Stevie eindigde met de band op het podium van de ’81 versie van Reggae Sunsplash, dat een ode aan Bob Marley was. Daar speelden ze tijdens een beroemd optreden het nummer ‘Masterblaster’.Dit leidde tot een een verdere samenwerking, waaronder andere het nummer ‘Try ya love’ .Een nummer dat de band  twee jaar later op hetzelfde festival speelde. Zonder Stevie, dat wel. En helaas spelen ze sinds kort ook zonder Bunny. Net als Heavy D. ging hij op een eigen peaceful journey.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s