Fleetwood Mac – Big love (1987)


Uit ellende wordt op creatief gebied vaak het mooiste werk gemaakt. Neem bijvoorbeeld  liefdesrelaties binnen een band. Deze lopen vaak slecht af. Legio voorbeelden te noemen, neem Abba of No Doubt.  Maar  zonder deze drama’s hadden we nu niet ‘The winner takes it all’  en ‘Don’t speak’ gehad.  Of de albums ‘Rumours’ en ‘Tango in the night’ van Fleetwood Mac.

Relatiedrama

Want als er een band is die bijna gespecialiseerd lijkt om vanuit drama’s binnen de band het beste uit zichzelf naar boven te halen, dan is het deze groep wel.De band heeft een rijke historie van bij elkaar zijn en uit elkaar gaan, niet alleen als band zelf.De bekendste voormalige relatie binnen de groep is die van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham. Als het duo Nicks/Buckingham, waren ze naast een stel op muzikaal gebied al een duo voor Fleetwood Mac. En een packagedeal. Lindsey wilde in de 70’s alleen toetreden tot de groep als Stevie ook mocht meedoen. Maar wat de band niet wist, was dat hun relatie al wankelde.

Nicks geen aandeel

Vrijwel meteen daarna ging het duo uit elkaar en kreeg Stevie een relatie met onder andere Mick Fleetwood en Lindsey ging verder met model Carol Ann Harris.’Big love’ gaat dan ook in de eerste plaats over haar, niet over Stevie. Officieel geschreven voor Lindsey’s soloalbum ‘Go insane’ en gebaseerd op het vervelende einde van zijn relatie met Carol, werd het toegevoegd aan het album ‘Tango in the night’ van Fleetwood Mac. Het is heel lang de vraag geweest wie die vrouw nou was in het beroemde ‘uh-ah gedeelte’ op het nummer. De algemene opinie was Stevie Nicks, maar het antwoord ligt dichterbij dan je denkt.Het is namelijk Lindsey zelf, alleen met een paar pitches hoger.

Tango in the night, fight in the night

Lindsey nam ook zelf de beslissing om op te stappen. Al niet gelukkig met de band, maakte hij zijn beslissing eind 1987 en vlak na de opnamen van ‘Tango in the night’ bekend aan de band. Deze mededeling, bij Christine McVie thuis, leidde tot een zeer heftige en hoogoplopende  ruzie , met name tussen Stevie en Lindsey. Mede door de slechte timing vanwege  een nieuwe tour, barstte er een ware bom aan frustraties tussen de bandleden. De druppel was uiteindelijk John McVie die ‘Why don’t you just go away’ naar Lindsey riep met de bedoeling hem uit de kamer krijgen, niet uit de band. Tegenovergesteld effect, hij verliet na deze opmerking van John de band voor jaren.Het kwam uiteindelijk wel goed tussen hem en de band. En Stevie.

Fleetwood Mac vindt elkaar weer terug

Ze vertelde in 2001 dat doordat Lindsey opnieuw trouwde het boek over hun relatie definitief dicht is. Bijna tien jaar later, in 2009, deed andere ex-vriendin Carol Ann juist met haar autobiografie ‘Storm’ letterlijk nog een boekje open over Lindsey. Hedendaags is de storm wel voor de band gaan liggen, maar het boek Fleetwood Mac wordt nog steeds geschreven. Rustiger en gesetteld, is as we speak de meest succesvolle line-up (inclusief Lindsey en met recent Christine McVie erbij) weer bij elkaar. Hoogtepunt bij elk optreden is Lindsey’s  akoestische versie van ‘Big love’. Het nummer waarmee (ook voor Lindsey persoonlijk) geschiedenis werd geschreven.

Vastleggen in volledig scherm 4-11-2015 225508

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s