Stone Temple Pilots – Plush (1993)

Chester Bennington van Linkin Park zong al in 2004 ‘In the end, it doesn’t even matter’. Maar wat heeft Stone Temple Pilots nou met Linkin Park te maken? Best veel. Net als met Guns ‘N Roses eigenlijk. Bindende factor is Stone Temple Pilots zanger Scott Weiland. Wacht maar, aan het einde wordt het best duidelijk. Maar om daar te komen, moet er eerst wel een begin zijn.

Jacuzzi zorgt voor doorbraak

Bijvoorbeeld het jaar 1985. Want op het moment dat een vriendengroep – later bekend als Guns’ N Roses-  nog rondzwerft in Los Angeles, vindt vrijwel tegelijkertijd in hetzelfde Californië een ontmoeting plaats tussen Scott Weiland en Robert DeLeo tijdens een concert. Daar wordt de basis voor Stone Temple Pilots gelegd.

Plush

Fast foward scoort de band acht jaar later, terwijl de Guns hun opkomst en meeste fame allang hebben gehad,  hun eerste hit met ‘Plush’. Het nummer, naar aanleiding van een nieuwsbericht over een vermiste vrouw,  werd begin 90’s in een jacuzzi geschreven door drummer Eric Kretz en Scott Weiland.

De wegen van Guns ‘n’ Roses en de Pilots kruizen elkaar weer

Het gaat op dat moment dus helemaal crescendo tussen de groepsleden. Met Guns ‘N Roses niet. In datzelfde 1993,  implodeert juist die oorspronkelijke vriendengroep uit Los Angeles met boegbeeld Axl Rose na de zoveelste aanvaring van hem met de rest van de band.

De voormalige leden van G’nR (Slash, Duff en Matt), gaan allerlei richtingen uit, maar bijna tien jaar later, in 2002,  komen ze toch weer op hetzelfde punt samen, namelijk als Velvet Revolver. Net op dat moment implodeert Stone Temple Pilots op vrijwel dezelfde manier als de Guns.

Fall to pieces

Voor de voormalige gunners en de net ontslagen Scott is het na een twijfelend proces toch één plus één: band zoekt frontman, frontman zoekt band.De band krijgt een sterke basis nadat Duff de nog steeds verslaafde Scott eigenhandig laat afkicken. Dat leidt onder andere tot het debuutalbum ‘Contraband’ en het ijzersterke nummer ‘Fall to pieces’ met een autobiografische clip.

Niet alleen door de rol die Duff speelt in de video, maar ook door Scott’s toenmalige vrouw die zichzelf speelt. Mede hierdoor kwam komen Scott en zij weer bij elkaar, tijdelijk dan. Ze schrijft trouwens later het gelijknamige boek ‘Fall to pieces’ over haar periode met Scott.

In the end

Naast dit huwelijk, vallen ook Scott’s muzikale  samenwerkingen in stukken.Hij wordt de afgelopen jaren niet alleen uit Velvet revolver, maar ook definitief uit de Stone Temple Pilots gegooid. Na over en weer geruzie, gaat die band verder met Linkin Park-zanger Chester Bennington.

(instant update) Scott trouwt ondertussen met Jamie Watchel . Het lijkt weer goed te gaan met alle partijen tot de muziekwereld eind 2015 met verbazing verneemt, dat  Scott op amper 48-jarige leeftijd  is overleden.  Zo is het einde van dit verhaal weer het begin en maakt het voorafgaande niets meer uit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s