Imaani – Where are you (1998)


Soms hebben songtitels een voorspellend karakter. ‘Where are you?’ is de standaardvraag die hier wordt gesteld aan eendagsvliegen en waar vind je die meer dan op het Eurovisie Songfestival? Heb ik helemaal niets mee, bijvoorbeeld door het circus zelf, de vaak dubieuze kwaliteit aan muziek en de nummer twee wordt nog eerder vergeten dan de winnaar. Maar het wordt wat interessanter als dat laatste andersom gebeurt.  Vooral als er eerst nog een enorme hit  is gescoord. Want hoe zat het in 1998 Met Imaani?

Incognito

Kort samengevat: alle aandacht ging uit naar de act Diva International, bij voorbaat al zeker van de overwinning, maar in de praktijk was het nog zeer nipt.  Melanie ‘Imaani  Saleem’ Crosdale bood goed tegenstand, maar eindigde als runner-up, scoorde een veel grotere hit en ging daarna ook de anonimiteit in. Achteraf gezien was dan ook niet zo gek , aangezien de act Incognito al met haar hele carrière meeloopt. Deze act, bekend van ‘Always there’ uit 1991, bracht in 1996 het album ‘Beneath the surface’ uit waar onder andere Imaani, al eerder gewerkt met Mark Morrison en Faithless, naast de -achtergrond ook eens de leadvocals had.  Op basis van dat werk en eigenlijk als publiciteitsstunt besloot ze mee te doen aan het Nationale songfestival van de UK.

Een hit is niet altijd een basis

Ondanks het idee erachter, nam ze het nationale songfestival zeer serieus, zodat ze van drie anderen won. Het succes werd  bijna geëvenaard op de Europese versie, maar net als in sport telt een tweede plek niet. Ach, de basis was wel gelegd. Met een enorme Europese hit achter haar naam kon het alleen maar beter worden. Nee, in eigen land viel het succes wat tegen in de lijsten. Dat vond vooral de platenmaatschappij en daardoor dropten ze niet alleen de tweede single daar, maar ook Imaani zelf. Ondanks dat er een hele campagne om haar heen kon worden gebouwd, bleef  het bij twee singles en geen album.En zo verdween ze  letterlijk weer naar de achtergrond, als oorspronkelijk achtergrondzangeres zijnde.

Imaani uiteindelijk morele winnares

Where are you now,  Imaani? In tegenstelling tot Waldo in het spelletje’Where’s Waldo’, is Imaani  best makkelijk te vinden.  Ze is een soort freelance zangeres geworden die aan vele projecten heeft meegedaan. En  die vrijheid om te kiezen wat ze wil, dat bevalt haar goed. Maar waarom niet nog een keer zo’n songfestival-boost? Dat zit er niet meer in. Heel verstandig stelde ze  in 2007 dat de kans niet groot is dat ze haar prestatie overtreft.  Kijk maar naar haar concurrent uit’98,  Dana International.

Imaani is trouwens niet helemaal naar de achtergrond verdwenen. Integendeel, ze is de afgelopen jaren ook leadzangeres van Incognito geworden. Om met een ander nummer van die act te spreken:’Don’t you worry about a thing’:dat debuutalbum gaat er uiteindelijk echt wel komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s