Marc Almond – Tears run rings(1988)


Marc Almond  wisselt sneller van muziekstijl als menigeen zijn sokken. Nog steeds. Maar hij geeft vaak aan dat hij zich meer kan uitdrukken door de teksten en muziek van anderen, het geeft hem inspiratie. Zo nam hij nog heel recent, in 2007,  het album ‘Stardom road’ op met nummers van andere artiesten die zijn leven beschreven. Maar door naast pop ook wereldmuziek te gebruiken, is hij naast zeer veelzijdige artiest, vaker ook minder mainstream en dan hoor je er weinig van. Maar opeens staat hij in de spotlights.

Van Soft Cell naar Gene Pitney

Zo’n periode was met name ’88-’89 , toen was Marc Almond echt mainstream, ook in Nederland. Na zijn gloriedagen met Soft Cell, maakte hij een grote entree als soloartiest met (hier) twee top-10 hits. Dit nummer van Marc Almond was zijn eerste solosingle in de top 40. Het bereikte de nummer 5 en dat evenaarde hij meteen door een duet met Gene Pitney, dat dezelfde plaats reikte.Daarna verdween Marc toch een beetje uit de picture. Mede door de minder toegankelijke Jacques Brei ode ‘Jacques’, maar ook door persoonlijke omstandigheden.

Wake-up call

In zijn eigen biografie heeft hij het over de grote successen uit de 80’s en slaat hij vervolgens  de gehele jaren’90 over en gaat weer verder met de 00’s.  Er lijkt een gat te zitten tussen deze twee decennia. Marc stelt dat het meer andersom is. De 80’s waren door overmatig drugsgebruik een grote trip voor hem dat steeds erger werd. In de 90’s werd hij weer wakker. Een wake-up call.  In een interview met Nigel Farndale vertelt hij dat hij in 1993 zijn leven drastisch omgooide nadat hij bijna werd vermoord door een akkefietje in de drugsscene. Marc krabbelde weer op en het leidde zelfs tot een kortstondige comeback met Soft Cell.Een comeback heeft Marc hier vooralsnog niet gemaakt. Het nummer zelf wel, al waren de omstandigheden niet prettig.

Arjen Grolleman

Ruim 21 jaar later kwam Marc’s grootste succes  -waarschijnlijk zonder dat hij het wist- onverwacht weer in de picture. Want vier jaar geleden overleed medeoprichter van Kink FM en dj Arjen Grolleman. Op maandagmiddag 25 januari 2010, precies 15 uur  en het tijdstip van de crematie, draaiden verschillende radiostations als eerbetoon  ‘Tears run rings’. Dat was immers Arjen’s favoriete nummer geweest. En zoals Arjen ooit heeft gezegd: ‘Er is niets mooier dan mensen overtuigen van jouw muzieksmaak. Het is een roeping.’ Als er die middag maar ook één iemand op zoek is gegaan naar het nummer hieronder dan is dit het beste eerbetoon geweest wat Arjen kon hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s