US3 – Cantaloop (1992)

Toto Cutugno zong het het in ’90 al: ‘Insieme 1992. Oftewel, we zouden in 1992 allemaal samen zijn en een happy familie worden. Had betrekking op Europa en het werd pas een jaar later alleen maar op papier gezet, maar het  jaar ’92 had wel vele muziekstijlen die hand in hand door de top 40 liepen. Zo werd een danceversie van  Orff’s ‘Oh Fortuna’ net zo makkelijk met een schlagerversie van U2’s ‘I still haven’t found where…’ afgewisseld, en was er zelfs Jazz in de lijst. Zo bracht het Italiaanse B.F.I. de plaat ‘Why not Jazz’ uit. Ja, waarom eigenlijk niet?

Blue Note Records

Dat vroeg Geoff Wilkinson zich ook af. Hij was betrokken geweest bij twee projecten waar Jazz een grote rol speelde, namelijk ‘Where will we be in the 21st century’, met in haar wereld bekende Jessica Lauren, en ‘The band played the boogie’ . Bij het laatste nummer hadden hij en zijn crew een beetje leentjebuur gedaan bij Grant Green’s “Sookie Sookie’ van Blue Note records. Ongevraagd wat sampelen kan er voor zorgen dat een platenmaatschappij een rechtszaal tegen je aanspant of er kan juist letterlijk een deur opengaan. De archiefdeur welteverstaan. Dat tweede gebeurde Geoff.

‘Mama said knock you out’ wordt basis

Blue Note raakte ervan overtuigd dat er een markt was voor jazz met hip-hop te mixen.Met name president Bruce Lindvall vond het een waanzinnig idee en liet de Us3 crew onbeperkt gebruik maken van de complete catalogus. Ook gaf hij Geoff en zijn team een contract voor 3 singles. Geoff vertelde eerder dat hij het idee voor ‘Cantaloop’ kreeg door live optredens van LL Cool J en Herbie Hancock met nieuwe uitvoeringen van ‘Mama said knock you out’ en ‘Cantaloupe island’ . Begonnen met hip-hop, geïnteresseerd in Jazz en geïnspireerd hierdoor, maakte hij onder andere met laatstgenoemde nummer een eerste single dat op een EP terecht kwam. Zo ontstond een wereldhit dat weer leidde tot een compleet album via ‘leenheer’ Blue Note.

Succes maakt niet gelukkig

Maar het begon dus allemaal met ‘Where we will be in the 21st century?’  en nu we in de volgende eeuw zitten is het een inkoppertje om Geoff het antwoord te vragen. In een recent interview ,op de vooravond van de release van het negende album,gaf hij aan dat het internet zoals we dat nu kennen niet te voorzien was toen hij de plaat maakte. Zo zou het ruim twintig jaar geleden ook voor hem een uitkomst zijn geweest. Door promotie op de oude manier met veel touren en optredens, zorgde het nummer er indirect voor dat Geoff’s muzikale en persoonlijke relaties op de klippen liepen. Hij heeft door die overload aan promotie doen  een tijd lang een hekel aan het nummer gehad, maar hedendaags zijn Geoff en zijn doorbraaknummer weer vriendjes.

Vastleggen in volledig scherm 8-11-2015 190607

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s