Alphaville – Forever Young (1984)


De film Alphaville  was de inspiratie voor de naam van deze band. In de favoriete film van de band kun je de quote ‘Het heden is beangstigend, omdat het onomkeerbaar is en omdat het een ijzeren wil heeft’ horen. Die quote en andere teksten uit de film hebben vrijwel zeker als basis gediend voor dit iconische nummer uit de begin 80’s. Maar dat was toen, ‘forever young’ was ook toen een mooi streven, maar tijd gaat door. Daarom is het wellicht interessant om eens te kijken of de band forever 80’s is gebleven.

Nelson

Eeuwige jeugd bestaat niet, ze zijn ouder en wellicht wijzer geworden. En de band bestaat nog steeds. Hedendaags is de Duitse band is met zijn wisselende samenstelling na dertig jaar nog zeer actief en houdt regelmatig contact met de fans via internet. Zo kunnen fans vragen stellen aan de band die op een blog uitgebreid worden beantwoord. Zo is een van de meest gestelde vragen aan de band wie nou de mysterieuze Nelson is die vooral in de 80’s overal opdook rond de band. Nelson is het begin. Onder deze naam bouwde zanger Hartwig  ‘Marian Gold ‘ Schierbaum samen met anderen een community op waaruit de groepsnaam Forever Young is ontstaan. Op oudejaarsavond 1982 traden ze voor het eerst op onder deze naam. Dat werd de voorloper van Alphaville en zo werd de bandnaam later een nummer. Zoals ook al met met het nummer ‘Big in Japan’ was gebeurd. En Nelson? Dat werd later de naam van Marion’s kat.

Forever young’s evolutie

Verandering dus. Dat Forever Young van bandnaam naar nummer promoveerde was al een evolutie, maar dat het nummer  in deze vorm uiteindelijk op het debuutalbum is gekomen, was eigenlijk toeval. Medeoprichter Bernhard Lloyd vertelde ooit dat de band wilde eigenlijk een uptempo nummer wilde maken, maar ze kwamen er niet uit qua vorm. Ze hadden eigenlijk alleen de stem van Marian en de synthesizer. Na het beluisteren van het nummer bleek dat het juist een extra dimensie gaf en belandde het op het album. Zanger Marian Gold heeft aangegeven dat het nummer eigenlijk een vraag is waar geen antwoord op wordt gegeven. Je schiet er niets mee op. En dat is volgens hem nou net de intentie. Het is een eigenlijk een kritische blik op de wens om voor altijd jong te blijven. Mensen die in het verleden blijven hangen, blijven stilstaan en komen niet vooruit.

Ouder maar tijdloos

Vooruitgang kende het nummer zelf wel. Het nummer werd in de decennia erna in verschillende versies uitgebracht en gecoverd, waaronder in een versie van Interactive, waar Marion gematigd positief over was trouwens. Maar is de band ook vooruitgegaan?  Met een mooie site  en social media is de band helemaal 2014.  Dit jaar wordt de band 30 jaar oud en dat wordt onder andere gevierd met nieuw werk en keert Forever Young terug in een campagne opgestart door Marian. Met nog steeds weinig concessies aan de veranderende muziekwereld is het een eigenlijk een band die zelf forever young is gebleven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s