Crazy Town – Butterfly (2001)

Ik trof gisteren een vlinder aan op mijn deurknop, het heeft uren lang  op die plek rondgehangen. Daarna deed ik de deur open, ik leidde het beestje naar buiten, en weg was ie. Soft misschien, maar ik vond het voor januari wel bijzonder. Crazy Town deed ook soft over vlinders en werden in een keer mainstream.  Door de ruige inslag van de band en zanger Seth behangen met tattoos, was er zeker wat contrast. Tekst als ‘mijn vlindertje’ paste toch iets beter bij Bob’ Butterfly kisses’ Carlisle maar het was wel de truc. Juist met dat ene liefdesliedje scoorden ze wel.

Butterfly is niet meer dan een eendagsvlinder

En dat was het dan ook weer. Nadat er geen soortgelijke nummers werden uitgebracht, verdween de band uit de spotlights. Je kunt er een heel verhaal aan ophangen, maar het was typisch het verhaal van een band met een lucky shot die ze nooit meer overtroffen.  Zanger Seth ‘Shifty Shellshock’ Binzer stelde al in een interview uit 2000 dat de teksten, die hij samen schreef met maatje Bret ‘Epic’ Mazur, niet in het verlengde van ‘Butterfly’ liggen. In tegendeel, een van de tracks op het debuutalbum, de track ‘Revolver door’, was op zijn minst het tegenoverstelde en daarin werden vrouwen niet bepaald ‘Butterfly’ genoemd. Maar het veel vriendelijker  ‘Butterfly’ werd wel een hit en daarmee kreeg het debuutalbum een enorme boost.

Game, Seth and bijna match

Want na de release van het nummer werd van het album- tot dat moment goed voor pakweg 100.000 stuks-,  razendsnel 1,5 miljoen stuks verkocht. Maar er kwam achter geen tweede ‘Butterfly’ meer, ook niet op het tweede album. Na een dramatische belangstelling voor dat album, vond de platenmaatschappij en de band het goed zo en was Crazy Town muziekhistorie. Seth bleef  in de belangstelling, met hier en daar wat solowerk. De titel van zijn nummer’Save me’ uit 2010 is zeker toepasselijk, vooral door zijn steeds meer uit de hand lopende drugsgebruik. Daar kon heel Amerika van ‘genieten’ want Seth deed mee aan twee rehab-programma’s op tv. Hielp niet veel. Zeker niet voor zijn gezondheid, want twee jaar geleden kwam hij kortstondig in een coma terecht.

Butterfly-effect

Dat leek het keerpunt te zijn, Seth is serieus bezig af te kicken en heeft vorig jaar, samen met Bret,  Crazy Town weer nieuw leven ingeblazen. Dat leidde vorig jaar tot een uitgebreide promotie via social media en de release van de nieuwe track ‘Lemonface’ Dat is een van de tracks die op het derde album ‘Brimstone Sluggers’ komt te staan, genaamd naar de naam die duo Shifty en Epic zichzelf al gaven in de 90’s voor hun samenwerking. Recent stelde Seth dat ze met het album weer terug gaan naar hun roots. Zo zal het in het verlengde gaan liggen van het debuut, want een kleine verandering kan grote gevolgen hebben, zowel negatief als positief, zeg maar het butterfly-effect.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s