Reminded and Rewinded Top 3: The A Team mythes


Ach, The A Team. Als klein jochie zag ik ze in Nederland aankomen, bijna 30 jaar geleden.Het blijft een unieke serie. Het was de juiste combinatie van actie en humor en het blijft een tijdloze serie, gezien de vele herhalingen. De in 1994 overleden George Peppard(Hannibal), vormde samen met Dirk Benedict(Face), Dwight Schultz(Murdock) en Mr T (B.A Baracus) een uitgebalanceerd team dat fans over de hele wereld kreeg. Maar ‘never change winning a winning team’ is hier zeker ook aan de orde, want om de dalende kijkcijfers te stoppen, werd de serie drastisch veranderd en dat leidde tot een dramatisch vijfde seizoen en daarmee het einde. Geen roemloos einde, want de serie werd een klassieker met een van de bekendste intro’s ooit..  Blijven over de mythes die al decennialang rond de serie zijn blijven hangen. Maar mythes zijn veelal misverstanden  en daarom deze keer de drie grootste in een compacte top 3 gezet, met een kleine kanttekening.

1.George Peppard en Mr T. hadden een hekel aan elkaar

MRT_380x460_875088aHet blijft de grootste mythe over de serie. Maar het is niet waar, een betere formulering is dat het twee verschillende karakters uit verschillende werelden waren. George was namelijk de gelouterde acteur  en Mr. T was net de opkomende ster uit Rocky 3. Dat botste soms en werd wat erger naar mate de serie vorderde, vooral toen Mr T de  ster van de serie werd. Maar George en Mr T  hadden veel respect voor elkaar en stonden elkaar zeker niet naar het leven. Integendeel. In een zeldzame opname uit 1983 wordt dat meer dan duidelijk als George Peppard op een avond ter ere van Mr T als spreker op het podium verschijnt. In een korte toespraak spreekt hij met lof en vol met waardering over Mr T., die naast hem zit.

2.George Peppard zorgde ervoor dat Melinda Culea werd ontslagen

acteur_melinda-culea_1291557168_6Een tweede mythe is dat het plotselinge verdwijnen van Melinda Culea als Amy uit de serie is veroorzaakt door George Peppard. Kwam niet geheel uit de lucht. Hij vond The A Team geen serie voor vrouwen. Dat heeft vooral Melinda’s opvolger Marla Heasley ondervonden,  die Tawnia Baker speelde. Maar Melinda forceerde haar ontslag zelf. Ze maakte zich onmogelijk op de set door  grotere bijdrage in (vecht)scenes en natuurlijk daarmee ook meer geld te eisen. Dat wekte niet alleen ergernis op bij George, maar ook bij de andere acteurs en uiteindelijk producers en schrijvers. Feit was dat ze met haar bijrol een zeer redelijk salaris(15-20.000 dollar per aflevering) kreeg.

3.Stephen Cannell bedacht de serie en legde het bij NBC neer.

Eigenlijk andersom. Hoewel Stephen Cannell en Frank Lupo de serie schreven en uitwerkten, bedacht Brandon Tartikoff van NBC entertainment de basis van de serie nadat hij op een dag ‘The dirty Dozen’ en ‘The road warrior’ had gezien.  Dat leidde tot een idee van een paar regeltjes. Met dat concept zijn Stephen en Frank verder gaan werken en binnen drie uur schreven zij de serie zoals we hem kenden. Brandon’s bazen waren niet erg enthousiast over de serie, ondanks dat het NBC weer terug aan de top van de Amerikaanse tv-wereld bracht. Brandon zelf was wel trots op het succes, maar hij vond het geen Emmy-materiaal. Dat was het wel, want de serie is drie keer genomineerd geweest voor een Emmy.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s