Everything But The Girl – Missing (1995)


Soms mist er iets aan een plaat en is dat nou net het verschil tussen een wereldhit of niet. Wat was er nou in eerste instantie missing aan die plaat van het duo Everything But The Girl? Een beat die de plaat echt dansbaar maakte. Ja, zo simpel was het. Met Todd Terry’s computer dan.

Experimenteren en andere weg inslaan

Everything But The Girl, oftewel het stel Tracey Thorn en Ben Watts, was al sinds de 80’s bekend in hun eigen UK met relatief succesvolle albums. Singles deden het wat minder. Zo had het duo maar éen keer de Britse top 10 gehaald. Dat was met een cover van Rod Stewarts ‘I don’t want  to talk about it’ (voor meer info even een rewind naar december). Ok, dan die andere boeg. Na een korte ziekteperiode van Ben, begon het duo serieus na te denken over een andere richting. Zo besloten Tracey en Ben te experimenteren met elektronische muziek. Dat leidde naast een bijdrage van Tracey op ‘Protection’ van Massive  Attack  tot het album ‘Amplified heart’ in samenwerking met producer John Coxon.

‘Missing’ link

Voor het duo werd ‘Missing’ nou net de missing link. Want Todd Terry maakte een remix van het stuk rustiger origineel uit 1994, bedoeld voor de Amerikaanse house-scene. Vanaf dat moment groeide de re-release in een enorm tempo uit tot een wereldhit, aan beide kanten van de oceaan. Voor platenmaatschappij  WEA werd ‘Missing’ daar in tegen een misgokje. Zij vonden de stap van het duo volkomen prut. Tracey en Ben werden al voor de release van het album weggebonjourd. Foutje. ‘Missing’ kreeg voor WEA een geheel nieuwe betekenis, want met deze beslissing liepen ze de grootste hit en bijbehorend succes van het duo mis.

Everything but succes, als het kan

Dat succes kwam er ook tot grote verbazing van het duo, dat tot dat moment een vrij anoniem plekje had in de muziekwereld met een vaste schare fans. Door deze plaat werden ze in een keer mainstream en werden ze popsterren.Tracey vertelde later in een interview dat  het haar begon tegen te vallen en verlangde naar een anoniem leven met haar gezin.  Everything But The Girl ging dan ook in 1999 uit elkaar. Tracey miste de muziekwereld daarna niet. Naast het richten op haar gezin, ging Tracey zich ook toeleggen op schrijven. Recent bracht ze het boek ‘Bedsit Disco Queen uit, een autobiografisch verhaal over de muziekwereld.

Gescheiden creativiteit, getrouwd in anonimiteit

En Ben? Die schrijft ook. Hij is na zijn boek ‘Patient’, over zijn ziekteperiode in de 90’s, bezig met een tweede boek. Daarnaast is hij als dj en producer actief en werkt nu apart van zijn vrouw.  Ja, muzikaal zijn ze uit elkaar, met ‘Missing’ een dansklassieker achterlatend, maar privé kunnen ze elkaar juist niet missen. Het stel is dan ook na meer dan 20 jaar samenwonen in 2009 getrouwd. Beter laat dan nooit, net als die ene grote hit.

Vastleggen in volledig scherm 9-11-2015 003813

Advertenties

2 gedachten over “Everything But The Girl – Missing (1995)

  1. Ha Maurice,

    Dank je voor je compliment! De site en het schrijven vind ik erg leuk om te doen, al moet ik er tegenwoordig wel tijd voor weten vrij te maken, maar dat doe ik graag.

  2. Heel intressant stukje…ik ben nog steeds een fan van deze site en ik weet zekers een hoop andere ook…

    Bedankt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s