Neneh Cherry – Buffalo Stance (1989)

Hoewel de plaat pas in 1989 een enorme hit werd, gaat de oorsprong van de plaat drie personen terug tot het jaar 1982.

Malcolm, Cameron, Tim en Neneh

Allereerst Malcolm McLaren die met ‘Buffalo girls’ de basis vormde voor de eerste versie. Deze kwam  op de b-kant van  ‘Looking Good Diving’ van duo Morgan McVey(een van de eerste producties van SAW) uit 1986 te staan. Ene helft van het duo, Cameron McVey, was toen en nu nog steeds de partner van Neneh. Hij schreef vrijwel alle tracks voor haar latere debuutalbum ‘Raw like Sushi’, alleen deze trouwens niet. De oerversie ging daarna in de remix bij Tim ‘Bomb the bass’ Simonon en zo werd het de ’89 versie die we allemaal leerden kennen.

Neneh en Massive Attack vullen elkaar aan

Maar Neneh was toen al wat meer dan een vrouwelijke rapper met een hitje. Al op haar debuut was bijvoorbeeld de sound van het later succesvolle Massive Attack te horen.  Deze act was dan direct met haar verbonden. Zo schreef bandlid 3D ‘Manchild’  voor ‘Raw Like Sushi’ en werd haar man Cameron op zijn beurt manager van de band.  Terwijl Neneh na haar stormachtige doorbraak langzaam haar muziek verder ontwikkelde en steeds minder vaak in de hitlijsten te zien/horen was, brak Massive Attack met het album “Blue lines’ door, grotendeels bij Neneh en Cameron thuis opgenomen.

Neneh, succes is niet alles

Neneh bracht onder haar eigen naam nog twee albums uit, die commercieel wat minder deden. Niet dat Neneh daar erg mee zat. Niet echt. In een interview uit 2012 gaf ze aan dat ze een van de Brit Awards die ze in 1990 had gewonnen voor haar debuut, aan Jazzy B van Soul II Soul had gegeven. Simpelweg omdat hij in haar ogen in dat jaar van veel grotere invloed was geweest.

Familieproject

Zij wilde en wil gewoon muziek maken en daarom koos ze voor wat anoniemere projecten zoals het ‘familieproject’ CirKus en The Cherry Thing.Het laatste project was een samenwerking op aanraden van haar man met de band The Thing’ , een band genoemd naar een nummer van haar stiefvader Don Cherry.

Therapie

Door deze samenwerking kreeg ze weer zin om muziek te maken na lange tijd in therapie te zijn geweest na het overlijden van haar moeder. Als onderdeel van deze therapie heeft ze een paar jaar geleden ook nieuwe nummers geschreven en dat leidt dit jaar tot haar eerste album sinds 1996.  Al na die enorme hit uit 1989 ( met een Nederlandse tintje in de clip op 0.53) is wel bewezen dat het niet hierbij zou worden gelaten.Nee nee, ze was geen toevalstreffer van 5 minutes  én 7 seconds of fame  dus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s