Aretha Franklin/George Michael-I knew you were waiting for me(1987)


In ‘Wake me up before you gogo’ van Wham! zong George Michael ook de tekst ‘I’m not planning on going solo’. Was hij toen al wel van plan. Alleen duurde het nog twee jaar voordat hij zijn maatje Andrew definitief verliet en het solo-avontuur echt aanging met hier en daar gelegenheidsaduo’s, zoals met onder anderen Aretha Franklin. Tijdens de Wham!-periode was het ook geen geheim dat George die kant op wilde en hij  was er al mee bezig. Andrew niet, die leefde meer van dag tot dag. Hoe is het met Andrew Ridgeley, trouwens? Wel goed, hij is bijna jarig.

Tussenplaat

Maar goed. Het was George waar we wel meer van hoorden. Dat kwam onder anderen door  Simon Climie en Dennis Morgan die “I knew you ‘we’re …’hebben geschreven. Grappig is dat Simon zeer korte tijd later veel bekender zou worden als helft van duo Climie Fisher ,terwijl George net de andere kant op ging, muzikaal gezien. Voor George was dit ook de overgang, de tussenplaat, die een brug legde van Wham!  naar zijn eerste echte hit als soloartiest. De platen ‘Careless whisper’ en ‘A different corner’ stonden nog op de laatste (compilatie)albums van Wham en ondanks dat hij als soloartiest werd aangemerkt in de Nederlandse  lijsten( in Amerika niet) hoorden deze nog bij de Wham! era. “I knew you were waiting’ maakte de stap naar solo wat kleiner, ook al was het weer als duo. Dat wel.

Waiting for Aretha

Maar George zat echt te wachten op een samenwerking als deze. In de eerste plaats omdat hij Aretha enorm bewonderde, maar ook omdat hij de muziek van en de de kermis om Wham! zat was. En Aretha zat op hem te wachten. Het idee kwam dan ook uit de hoek van Aretha,  omdat deze samenwerking de Queen of soul verbond met de mainstream jaren’80 pop. Aretha, een instituut, maar al twintig jaar zonder  nummer 1 in de US,  zag het helemaal zitten. Het was win-win, want het lanceerde George meteen naar het serieuzere werk en het door hem zo gewenste oudere publiek. In een studio in Detroit werden de opnamen gemaakt. Daar ontmoette hij Aretha voor het eerst.

Quincy Jones

Voor George was de eerste ontmoeting een bijzondere ervaring geweest. Quincy Jones was net bezig met de opnamen van Aretha en George bleef met zijn metgezel Rob Kahane achter het glas van de opnamestudio staan. Daar zagen zij de zangeres voluit gaan en hierdoor werd George nog zenuwachtiger dan hij al was. Nadat ze klaar was met zingen,. glimlachte ze naar George en zei dat ze eigenlijk veel beter kon.  George was helemaal overdonderd en had zoiets van ‘Wow, hoe moet ik dit muzikaal bijbenen?’

Twee muziekwerelden komen samen

Het kwam helemaal goed. Met het nummer werd in die tijd geschiedenis geschreven. Zo scoorde George bijvoorbeeld als eerste een no 1 met verschillende duo’s en Aretha had haar eerste credits op een no1 in de UK. Ze maakte die prestatie af door met het nummer ook in de US en NL nummer 1 te staan, een zuivere triple in vanuit Nederland gezien. Daarbij kreeg haar muziek er een hele generatie bij. Die generatie die , cru gezegd, George juist probeerde af te schudden. Dat duurde nog een paar jaar, maar dit was nou net de missing link die twee grote hoofdstukken uit zijn carrière perfect met elkaar verbond. En twee muziekwerelden.

Vastleggen in volledig scherm 15-11-2015 231629

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s