Nicki French – Total eclipse of the heart (1995)

De Britse soap Eastenders is een instituut in Engeland. Gevestigde Britse acteurs als Danny Dyer halen hun neus niet op voor een rol, bleek recent. Het zorgt  dan ook voor enorme profilering op de Britse tv, maar het is ook nog steeds een prima begin. Vraag het Nicky French, bekend van haar versie’ van ‘Total eclipse of the heart’. Nee, kom ik nog op terug. Vraag het dan bijvoorbeeld Ross Kemp. Hij is nu (net als Danny een paar jaar geleden) presentator van  heftige reportages op o.a. ITV en Discovery. Toch blijft hij in de basis vooral een acteur met veel te danken aan de serie. Ross groeide in de 90’s, als personage Grant Mitchell in de soap, uit tot een van de populairste Britse acteurs.

Laatste stuiptrekking Stock, Aitken and Waterman

Nog een voorbeeld, dan gaan we naar Nicky. De populaire Rita Simons, die nu in de serie speelt, is er als voormalig zangeres een bekend actrice door geworden. Ze zong voor haar doorbraak in de geflopte meidengroep girls@play,  een ietwat mislukte tegenhanger van de Village People. Girls@play was een van de laatste samenwerkingen tussen Stock en Aitken (Waterman werkte al solo) in de UK charts. En niet echt succesvol. Nee, Je kunt eigenlijk zeggen dat de plaat van Nicki French uit 1995 al de laatste stuiptrekking was van het ooit zo grote succes van drie-eenheid SAW, nu als SA overgebleven. En dat het een lucky shot was voor het duo.

Bonnie Tyler minder blij

Want het kwam via via bij hen terecht. Nicki had al in 1994 een oorspronkelijke danceversie opgenomen met John Springgate die het aan de PR medewerker van het ietwat naar SA afgebrokkelde duo gaf. Zij maakten er hun typische versie van en dat resulteerde in het succesvoller worden van de cover  in Nederland dan het origineel. Naar eigen zeggen was oorspronkelijk zangeres Bonnie Tyler niet zo blij met deze versie, maar schrijver Jim Steinman werkte naar aanleiding van deze cover nog een paar keer met Nicki samen.En toen? Daarna kwam het songfestival, het opnemen van (en touren met) vooral oude hits en een comeback met een re-release van haar bekendste nummer. En pantomime.

Dirty Den

Ja, pantomime. Als Sneeuwwitje. Acteren doet ze nu dus. Niet in Eastenders, nee. Heeft Nicki eigenlijk daar iets mee of was dat gewoon een moeilijk bruggetje?  Meer een lange inleiding. Kort door de bocht begon Nicki haar zangcarrière  door de soap. Haar eerste singletje was er aan gelinkt. Niet onder haar eigen naam, maar als gelegenheidsduo Whiskey and Sofa bracht ze mid-80’s het nummer ‘Dirty Den’ uit.  Naast dat het een van de minst gedraaide platen op de Britse radio ooit werd,  was het ook een ode aan een van de meest beruchte personages uit Eastenders, Den Watts. Nog altijd verantwoordelijk voor een van de best bekeken tv-scenes  uit de Britse tv-historie. Den maakte trouwens in de 00’s nog even zijn comeback in het fictieve Albert Square, Walford. Een comeback is iets waar we bij Nicki in Nederland nog even op moeten wachten, denk ik.

Advertenties