Stromea – Alors on dance (2010)


Het jaar 2013 zit erop. Voorheen maakte ik allerlei lijstjes met net zoveel categorieën, maar daar heb ik dit jaar geen zin in. Een lijstje is ook genoeg. Enorme comebacks hadden we dit jaar weinig. Ze waren er wel, zo is de meest opvallende naam in de categorie ‘je verwacht het niet meer’ vanzelfsprekend Robin Thicke. En Paul’ Stromae’ Van Haver. Want dat was zo’n artiest waarvan ik zeker wist dat we daar niets meer van zouden horen na dat Alors on dance in 2010. Misgegokt blijkt nu.

Muzikale lot

Ach, je kan het fout hebben. Stromae zelf trouwens ook. In 2010 gaf hij een voorschot op zijn muzikale lot door openlijk te twijfelen of hij ooit zijn hit ging toppen of überhaupt nog terug te keren in de hitlijsten. Het was dan ook een zegetocht geweest met zijn ‘Alors on dance’, dat opmerkelijk in Duitsland is begonnen door een radio dj die de demo in handen kreeg.  De single piekte in Nederland iets te vroeg om de grote zomerhit worden, maar zijn naam was wel gemaakt. Anders dan bij veel doorgebroken artiesten duurde het echter lang voor Stromae zijn echte debuutalbum uitbracht.

Formidable P.R.

Want mede door dat zijn grote hit al over zijn piek heen was, werd het album daarom commercieel een matig succes in Nederland. In thuisland België en buurland Frankrijk bleef hij het succes wel vasthouden en het regende prijzen voor het album. Het tweede album was weer een lang proces, maar ook hier geldt dat geduld een schone zaak is en dat alles draait om publiciteit. Zo was Formidable, een clip waarin Stromae ‘dronken’ te zien is, volledig met verborgen camera’s opgenomen. Dat leverde een ongekend aantal kijkers op YouTube op en daar was de publiciteit voor het komende tweede album.

Uitgekiende comeback

Je muziek persoonlijk maken en jezelf kwetsbaar opstellen helpt natuurlijk ook. Zijn grootste hits dit jaar zijn allemaal persoonlijke drama’s, want naast de breuk met zijn vriendin de basis was voor ‘Formidable’ was zijn allergrootste hit dit jaar, ‘Papaoutai’, een verwijzing naar het missen van een vader. Maar zoals een Belgisch dagblad al eerder stelde, de comeback van Paul en daarmee Stromae, is vooral goed uitgekiend. In 2010 pakte hij de zomerhit niet door te vroeg op nummer 1 te staan, die ging naar ‘We speak no Americano’. Dat deed hij dit jaar anders. Want buiten geduld en persoonlijk drama draait bij hernieuwd succes alles om timing. En dat deed hij dit jaar wel formidable.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s