Reminded and Reminded top 3: Geen standaard kerst


Elk jaar loopt de kerstperiode voor veel mensen volgens hetzelfde patroon van discussie over de invulling van de dagen, van stress hebben en dat het vooral gezellig moet zijn. Na de kerstdagen gaat het weer zijn normale gang en maken we ons druk over de jaarwisseling en goede voornemens. Dit soort herkenbare kerst wordt op tv nog eens benadrukt met standaardfilms als ‘Home alone’ en ‘Miracle on the 74th street’. Deze zijn weer op alle zenders te zien.  Maar juist dat zoetsappige en gemaakte, doet bij een flink aantal mensen het glazuur van de tanden springen. Grappiger zijn dan ook de films en series die juist die de kerststress weergeven met een wat realistischer uitgangspunt. En kerst onvergetelijk maken. Daarom in de laatste Reminded and Rewinded top3 van dit jaar, drie keer wel legendarische kerst.

1.Bad Santa(2003)

Vastleggen in volledig scherm 18-11-2015 215320Vanavond is ie er weer op: de ultieme anti-kerstfilm. Billy Bob Thornton had een glansrol als zuipende en stelende kerstman. Naast Billy, maakten ook twee bekende acteurs hun opwachting die relatief kort na de opname overleden:Bernie Mac en John Ritter. Zij waren wel te zien, Jack Nickelson en Bill Murray niet. Ondanks dat zij  bijna de hoofdrollen hadden gespeeld, maar moesten afhalen door andere verplichtingen. Het werd Billy dus en dat was achteraf veruit de beste keuze. Billy verklaarde later dat hij erg in het karakter was durende de opnames en dat het voor een deel niet acteren was. De film kent het hoogste aantal ‘shits’ en ‘fucks’ in een kerstfilm en daar mee is het tegenovergestelde van een zoetsappige kerstfilm, ondanks het vrij Amerikaanse einde.

2.The Office – kerstspecial (2001)

article-1323191783190-006D3F561000044C-532998_433x430The office UK , de basis voor de populaire tegenhanger in de US, is mede cult geworden doordat er maar 12 afleveringen zijn gemaakt. En een kerstspecial van zo’n twee uur. Deze extra toevoeging was het definitieve afscheid van David Brent, Tim, Dawn en de serie zelf. In de aflevering werden alle eindjes aan elkaar geknoopt en had de serie een afsluitend geheel. Zo kwamen Tim en Dawn bij elkaar, werd Finchie op zijn nummer gezet en vond David Brent eindelijk zijn liefde doordat hij voor een keer zichzelf was. De special was ook legendarisch vanwege David Brent’s cover en ‘hit’ ‘If you don’t know me by now’ compleet met over de top clip. De plaat bracht niet helemaal het succes, maar het kwam uiteindelijk allemaal goed voor David, die tien jaar later met een update van zijn leven kwam tijdens Comic Relieve van de BBC. Buiten dat werd er ook tien jaar na de start  uitgebreid stilgestaan bij de serie.

3.Bottom – Holy(1992)

indexc 3De aflevering gaat weer over de top en alle clichés van kerst worden door de heren met de grond gelijkgemaakt. Met als hoogtepunt vanzelfsprekend het kerstdiner waarin Richie die gezelligheid er met alle geweld doorheen wil drukken. Dat begint al bij het koken dat eindigt met het verliezen van een vinger door Richie. Keiharde aardappels, een mislukte kalkoen, een geflambbeerde pudding eindigt met een steekvlam maken de chaos compleet en door verloop van het verhaal krijgen we een zeer eigentijdse versie van het kerstverhaal te zien. Net als de The Office, werd deze serie cult door het beperkt aantal afleveringen. De BBC ging niet verder met de heren voor een vierde seizoen. Toch leek er vorig jaar dan toch een vervolg te komen, maar dat gaat niet door. Daarmee is er alleen hoop voor de Bad Santa fans: deel 2 van de film is  in de maak. Edit dec 2016: draait in de bioscoop

Advertenties