James Blunt – You’re beautiful(2005)


Wat vond ik dat album ‘Back to Bedlam’ van hem een nachtmerrie. Ik kan me nog herinneren dat ik mocht meerijden met een een stel.  Zij was helemaal into James Blount en hij ook natuurlijk. Ja Blount, heb ik niet verkeerd gespeld. Het werd pas Blunt nadat hij zijn naam veranderde  omdat hij het anders elke keer moest spellen voor de pers. Maar je rijdt dus mee, dan mag de bestuurder alles draaien. Opmerkelijk was wel dat zijn bekendste en doorbraaksingle ‘You’re beautiful’ niet in de auto werd gedraaid.  Het was dan ook een kort ritje, gelukkig.

James Blunt overload

Ik was dus James Blunt moe na het autoritje, het radiostation Essex FM in de UK was het pas na ‘Goodbye my lover’, de 4e single van het album in de UK. Zo moe dat het radiostation een James Blunt-stop inlastte en zijn singles bande. Maar dat was pas in 2006, ruim een jaar na die doorbraak met ‘You’re beautiful’. Dat nummer gaat over de ex van James, Dixie Chassay. Hij kwam haar tegen in een metro met haar nieuwe man. Hij vertelde later dat er alleen oogcontact was en de woorden voor het nummer automatisch in hem opkwamen. Emoties lopen hoog op op zo’n moment, dus kreeg de tekst een radiovriendelijker karakter. Bijvoorbeeld het aangepaste en vriendelijker ‘I was flying high’ werd pas bij het opnemen toegevoegd.

Valse start

In de Uk bleef ‘You’re beautiful’ eerst weken in de top 3 staan om daarna in zijn zevende week naar nummer 1 te stijgen. Opmerkelijk langzaam voor de ‘jojo-lijst’ in de UK. Maar James had al meer gekregen dan hij zelf had verwacht. Want in 2004 kwam Back To Bedlam al uit. De eerste single hiervan, High, was niet bijster succesvol. Dit tot verbazing van Blunt, die juist had verondersteld dat dit het meest succesvolle nummer zou zijn. Fout, dat werd deze. Ook in Nederland. Meeliftend, pakte het album records na die valse start. Het groeide in de UK uit tot bestverkochte album van de 00”s en James bouwde zijn carrière daarna verder uit.

‘Weird ‘ Al Yancovic

Maar zo’n enorme wereldhit vraagt om een parodie en die kwam er. ‘Weird’ Al Yankovic , full-time grappenmaker, maakte er een geslaagde (You’re Pitiful) versie van, mét toestemming van James Blunt.  Op het moment dat hij de plaat op een compilatie-cd wilde zetten, vroeg hij nogmaals om toestemming. Hij kreeg antwoord van de manager: een simpel nee. James had zich schijnbaar bedacht, what a pity.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s