Rod Stewart – I don’t want to talk about it (1977)


Een veelgehoorde radioreclame op dit moment is die met de kreet ‘Rod Stewart vertelt alles in: Rod Stewart, de biografie”.  Lijkt me een logische titel. Dat vertellen heeft hij vooral dit jaar veel gedaan. Zo gaf hij afgelopen oktober ter promotie het zoveelste uitgebreide interview over zijn onstuimige verleden, maar  het meeste bewaarde hij voor de autobiografie zelf. Echt humor was geweest als hij het boek naar een van zijn grootste hits had genoemd, ‘Don’t want to talk about it.’

A night on the town kan lang zijn

Dat zou een dun boekje zijn geweest. Want de Rod van 1977 wilde niet praten maar gewoon zingen. Rod merkte pas hoe populair deze plaat was toen zijn fans het nummer woord voor woord meezongen en dat bleven doen nadat hij stopte met zingen. Hoewel het niet de bedoeling was, bracht het platenlabel de plaat, een cover van Neil Young & Crazy Horse, zo snel mogelijk uit als single van het album ‘A night on the town’. Dat zo’n nacht ook lang kan zijn, wist Crazy Horse bandlid Danny Whitten die het nummer grotendeels schreef, maar al te goed.

Ijskoude nachtmerrie Danny

Maar helaas zag componist Danny het nummer nooit een hit worden, hij was op ten tijde van de originele opname al ver heen met zijn drugsverslaving. In zijn autobiografie wordt de basis hiervoor gelegd bij een ijskoude nacht, waarin hij een hele lange periode op wacht had gestaan in het leger. Hij kreeg daarna ernstige knieklachten, gepaard met veel pijn. Ondanks die achtergrond (en waarschijnlijk mede door het pijnverdovende effect van de drugs) hoorde de band hem nooit klagen. Danny werd uiteindelijk door zijn uit de hand lopende gebruik door Neil uit de band gezet waarna Danny enkele uren na dat moment een overdosis valium nam.

Met hulp van The Sex Pistols

Young heeft het er erg moeilijk mee gehad, maar amper drie jaar later prijkte Rod wel met het nummer op de bovenste plaats. Rod stond net nummer 1 in Engeland toen de koningin haar 25-jarige zit op de troon vierde. Nooit bewezen, maar ‘God save the queen’ van The Sex Pistols bleef net op dat moment steken op 2, volgens velen een beetje te toevallig. Frontman Johnny ‘Rotten’ Lydon wilde er zeker niet over praten, ook niet toen de discussie vorig jaar weer actueel werd.

Exit Kelly, enter Penny

Hoewel Rod’s covers vaak beter worden ervaren dan het origineel, blijft mijn favoriet van Rod de niet-cover ‘Crasy about you’ uit 1989. Ging toen naar grote waarschijnlijkheid over Kelly Emberg, maar die aandacht gaat nu naar zijn vrouw Penny Lancaster, waar hij al meer dan tien jaar gelukkig mee is. Gelukkig dus, maar niet rustiger. Rod bracht dit jaar ook zijn album ‘Time’ met succes uit en gaat gewoon weer op tournee volgend jaar. Never a dull moment met Rod dus, om met een ander album van hem te spreken. En spreken, dat deed Rod dit jaar wel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s