Reminded and Rewinded Top 3:Eerste de beste


Op basis van verkoop is Elton John’s ‘Candle in the wind’ nog steeds de bestverkochte nummer 1 ooit in Nederland en dat is met een reden. Namelijk zeitgeist.  Wat is dan de beste nummer 1 aller tijden? Deze vraag werd de afgelopen jaren door drie radiostations gesteld aan de luisteraars. Dat leverde drie hele verschillende lijsten op. Veelal gebaseerd op het geheugen van de doelgroep en het format van de stations. Als we het jaar zelf bekijken, dan valt de populariteit van de gekozen ultieme nummer 1 in de (verkoop)lijsten namelijk best mee en krijg je een ander beeld. Daarom deze keer de drie lijstaanvoerders  met de vraag :welk station zat er het dichtstbij?

1.Gotye/Kimbra – Somebody I used to know – 2011/2012  (Lijst 3FM, 2013)

Dan is het zender 3FM, ze zaten in de richting, maar over de lijst valt veel te zeggen. Vier nummers 1 uit 2012/2013 in de top 10, tja. Verklaring is simpel. Muziek is niet beter geworden, de doelgroep is simpelweg jonger. Daarbij, nummers blijven tegenwoordig langer in de hitlijsten. Dat heeft met de samenstelling te maken. Gotye’s plaat haalde met zijn wekenlange noteringen zoveel punten dat het de beste plaat ooit werd in de top 40. Qua verkoop viel het succes echter wel mee, het eindigde bijvoorbeeld als 12 na bestverkochte single van 2012, met een kleine kanttekening dat de plaat door de jaarwisseling in twee jaren meegeteld werd. De songtitel doet trouwens wel eer aan, want waar is Gotye eigenlijk? Oh, daar is ie.

2.Phil Collins – In the air tonight –  1981 (Lijst Veronica, 2004)

Net als Phil er gewoon weer is. Gelukkig hoefden we hem niet ver te zoeken in Veronica’s lijst  Deze was zeer voorspelbaar en kende vele artiesten die nu nog steeds veelvuldig worden gedraaid door de zender. Zoals de decennium-lijstjes van Veronica heel vaak worden aangevoerd door een niet-nummer 1, stond deze plaat van Phil trouwens nooit op 1 van Veronica’s  top 880 van de jaren ’80. De plaat met een heel verhaal , was  internationaal gezien een enorme hit. Niet zo enorm in Nederland. Historisch gezien is het namelijk een nummer 1 uit de middenmoot, als we kijken naar jaarlijsten en verkoop. Zo stond dé top 40 hit van 1981, ‘How about us’ van Champaign, het langst op 1 en was de bestverkochte plaat  ‘Why, tell me why’ van Anita Meyer. Ja, waarom dan jij niet op 1 in deze lijst, Anita? Omdat de doelgroep en het format dat niet toeliet.

3.Pink -Just give me a reason – 2013 (Lijst Sky Radio, 2013)

maxresdefaultTja, dat was waarschijnlijk de reden dat Sky Radio er het verst naast zat met hun lijst. Volgens de luisteraars van Sky Radio heeft de beste nummer 1 aller tijden nog niet eens een jaar geleden de hitlijsten bezocht. Ook hier geldt dat tijd oordeelt.  Hoewel Pink en Fun-frontman Nate Ruess met de plaat, geschreven vanuit een fictieve ruzie over boter, dit jaar hun grootste succes in Nederland haalden, valt het nummer over een paar weken al buiten de prijzen in de jaarlijst en qua verkoop. Nee, geef me dan een reden waarom deze plaat het ook niet is. Simpel, er is geen beste nummer 1. Een  nummer 1 is gebaseerd op zeitgeist. Naar mijn mening komt ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen wel het dichtst in de buurt. Door met een radio-onvriendelijk nummer (want lang) een top5 notering te scoren in alleen al deze drie lijsten, zijn volkomen verschillende doelgroepen het eens over deze nummer 1. Zeitgeist overwonnen,  tijdloos geworden. Dat zijn de beste.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s