Army of lovers – Crucified (1991)

Een van de leukste acts van de vroege 90’s was het Zweedse Army of Lovers wel. Voortgekomen uit de act Barbie van frontman Alexander Bard, veroverde hij samen met Jean-Pierre Barda en ‘La’ Camilla Henemark de Europese lijsten. Of eigenlijk als kwartet, want La Camilla zong niet op de plaat, Katarina Wilczewski wel. Dat was waarschijnlijk meteen de reden dat La Camilla geen woord zei toen de act een aflevering van Countdown op zijn kop zette. Ach, als ze er maar bij was. Dat was toen, voordat de groep op elk podium in Europa opdook, ging er in de aanloop naar deze hit een moeizaam proces vooraf.

Secret Service

Alexander (die in tegenstelling tot zijn act trouwens ook publiek spreker, schrijver en politicus is) was eigenlijk van plan een oud nummer van Secret Service te coveren, maar mede-producer Anders Wollback vond dat volkomen prut. Op het moment dat het proces helemaal vastzat, herinnerde Alexander zich een documentaire over de Filipijnen waar mensen zich op Goede Vrijdag kruisigen. De tekst rolde eruit en was dit het  eerste concept van het uiteindelijke nummer waar volgens hardcore fans toch de invloed van twee platen van Secret Service aanwezig zijn.

Opvallende clip

Over invloed gesproken, zender MTV Europe zorgde uiteindelijk ervoor dat  de plaat  een van de bestverkochte singles van 1991 werd. De zender speelde een enorme rol door de bizarre video zoveel te draaien dat het nog steeds tot een van de bestgedraaide video’s ooit op de toenmalige clipjeszender hoort.  De zeer opvallende clip, geregisseerd door Fredrik Boklund, ging daarna ook viral in de US toen het in een aflevering van Beavis and Butthead werd gebruikt.

DNA maakt ‘Crucified’ een clubklassieker

Een ander element wat meespeelde in het succes waren de meerdere remixen die werden gemaakt van het nummer. Vooral door de 12” mix en die van DNA(bekend van Susanne Vega’s ‘Tom’s Diner’ van een jaar eerder) werd de plaat in de US een enorme clubhit, ondanks dat het nummer en met name de clip niet geschikt werden bevonden voor de Amerikaanse tv en radio. Dat de plaat ondanks deze belemmering tijdloos werd, bewijzen de tig covers van het nummer, van metal tot klassiek.

Exit La Camilla

Met tussenpozen van niet,  bestaan ze nu nog steeds. Ok, La Camilla is al weer vertrokken. Net als in 1991. De confrontatie  met haar eind dat jaar in een Zweeds programma(Engelse vertaling ook in de video aanwezig) is nog steeds legendarisch. Toch maakte La Camilla meerdere keren haar comeback, maar haar vertrek lijkt na het mislukte songfestival avontuur van dit jaar definitief te zijn. Met Dominika Peczynski, die haar al eerder opvolgde, maakt de band haar comeback met een opgepoetste 2013-versie van ‘Crucified’.  En daarmee gaan ze terug naar waar het succes begon voor de inmiddels 26 jaar oude act.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s